HALITOSIS – Zápach z úst
Zápachem z úst je postiženo až 30 % obyvatel. Původ zápachu z úst nemusí zrovna pocházet ze špatného trávení nebo na vině nemusí vůbec být ústní hygiena. Nepříjemný dech může zapříčinit pití alkoholu, kouření, hormonální změny, cukrovka nebo jen sucho v ústech. K příčinám se řadí i různé zdravotní problémy, dlouhodobé užívání léků a dokonce držení diet.
Vyzkoušejte „terapii objetí“
Zakladatelkou terapie „pevné objetí“ u nás je Jiřina Prekopová. Narodila se roku 1929 v Prostějově jako mladší ze dvou sester. Vystudovala psychologii v Olomouci. Kvůli svým protikomunistickým názorům, po studiích ji bylo bráněno pracovat v tomto oboru. Na základě toho opustila domov a odešla do Sudet.
Něco pro milovníky vitamínů
Máte rádi ovoce a zeleninu? Tak to je moc dobře. Ovoce je totiž výborným zdrojem prostých cukrů, a proto Vám okamžitě dodají tolik potřebnou energii, bez níž se v životě zkrátka neobejdete. Zelenina zase nabízí například vlákninu. To však nejsou jediné živiny, které v sobě zmíněné dvě složky stravy ukrývají. Své nenahraditelné místo v našem jídelníčku získali především pro svůj obsah minerálů a vitamínů.
Vetřelci klíšťata
Tak si o nich něco málo řekneme, možná i to co nevíte. Každý, už měl na sobě alespoň jedno klíště. Klíšťata patří k roztočům a vyskytují se ve všech zemích světa. Nalezeno bylo asi 850 druhů. Žijí převážně v lesích, loukách, mokřadech a lužních lesích. Nejsou na stromech, jak se kdysi říkalo, ale jsou v trávě, anebo v nízkém křoví a lezou do výšky 60 cm.
|
Dnes již vzácná, kdysi běžná, ale vždycky stejně nebezpečná
Víte, o které nemoci mluvím? Ale ne, omlouvám se za tu otázku. Takových nemocí, které se už dneska téměř nevyskytují, tedy alespoň ne v ekonomicky rozvinutých zemích, a v minulosti byly hotovým postrachem lidstva, je přece celá řada. Já jsem si z té spousty vybrala pro dnešní článek nemoc, která se jmenuje kurděje. Některým z Vás to slovo možná něco říká, jiní jej nejspíš slyší poprvé v životě. Ať už je to jakkoliv, řekneme si pár informací o tomto onemocnění. Ti, kteří o něm dosud neměli ani zdání, se dozvědí něco zajímavého, alespoň doufám, a ti, kteří už o ní něco vědí, si opráší své vědomosti.
Chutná vám celozrnné pečivo?
Celozrnné pečivo je to, které se skládá asi z 80 % celozrnných mouk. Vícezrnné pečivo je to, do kterého je přidáno minimálně 5 % olejnin nebo luštěnin. V prodeji se v poslední době nacházejí celozrnné výrobky, kde vláknina, minerály a spousta vitamínů je dodávána uměle. Nemají takovou hodnotu jako zboží vyrobené z přírodní celozrnné mouky.
Hořčík pomůže i uklidní
Hořčík, všichni víme, jak je tento minerál pro život důležitý. Je všeobecně známo, že pomáhá při křečích a uklidňuje nervy. Zaměřme se však přesto v tomto článku právě na magnesium, jak se hořčíku také říká. Určitě zjistíme mnoho zajímavých věcí, o kterých jsme dosud neměli ani ponětí. Kromě jiného se zaměříme také na to, jak hořčík doplnit přirozenou cestou a z jakých potravin jej lze získat. V současnosti sice existuje celá řada doplňků stravy, ve kterých o zmíněný stopový prvek není nouze. Jenže cpát do sebe pořád tablety, není zrovna zdravé ani dvakrát příjemné, co si budeme povídat.
|