Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Chutná vám celozrnné pečivo?

Chutná vám celozrnné pečivo?

C elozrnné pečivo je to, které se skládá asi z 80 % celozrnných mouk. Vícezrnné pečivo je to, do kterého je přidáno minimálně 5 % olejnin nebo luštěnin. V prodeji se v poslední době nacházejí celozrnné výrobky, kde vláknina, minerály a spousta vitamínů je dodávána uměle. Nemají takovou hodnotu jako zboží vyrobené z přírodní celozrnné mouky.

Na první pohled se liší barvou, jsou bělejší a mnohem jemnější. Postrádají takovou pevnost klasických celozrnných výrobků. Například na tmavý celozrnný chléb se využívají celá zrna i s podpovrchovými obaly. Dřívěji se využívala žitná mouka ta je hodně užitečná pro náš organismus, ale teď se většinou nahrazuje pšeničnou moukou. Často se v pekárnách chleba nedělá již tradičním způsobem z kvásku, ale bohužel se vyrábí z hotových směsí, do kterých se mohou přidávat barvící přípravky (karamel, čekanka, pšeničný lepek – ten docela často způsobuje alergie).

Kupující by tedy měl být informován, že podle vyhlášky k zákonu o potravinách výrobky z chlebového těsta nesmí obsahovat přidaná barviva. Pouze sladový chléb se může barvit karamelem.

Avšak u některých chlebů a pečiva lze vidět tmavohnědou až černohnědou střídku. Tady se používají přípravky z obilovin, jež mají barvící účinek. Nejedná se tedy o syntetická barviva, ale upravené obiloviny, většinou z žita, z praženého ječmene, z čekanky, či karamelu.

Skladba celozrnné mouky: hlavní část tvoří otruby (oplodí a osemení), potom endosperm (jádro skládající ze škrobu a bílkoviny), poslední je klíček. Když se zrno rozemílá s tím, že chceme stvořit celozrnnou mouku, musí být zachovány všechny jmenované tři složky ve stejném množství jako v původním zrnu. Takže celozrnná pšeničná mouka se skládá z rozemletého pšeničného celého zrna, znamená to z otrub, z endospermu, z klíčku.

Zato běžná pšeničná mouka (hladká, polohrubá, hrubá) se skládá pouze z endospermu. Je jasné, že zdravější pro náš organismus je celozrnná mouka, díky vyššímu obsahu vlákniny, vitamínů (skupiny B, D, E), enzymů, minerálních látek a stopových prvků. Co se týká trvanlivosti celozrnné mouky, dochází u ní ke žluknutí tuku z obsažených rozemletých pšeničných klíčků, proto je tady kratší spotřební doba, než u obyčejné pšeničné mouky. Ještě je tady jeden rozdíl mezi celozrnnou a grahamovou moukou. Do celozrnné mouky pomelete zrno včetně slupky, kdežto grahamová mouka je celozrnná mouka, kde jsou navíc mleté otruby (vnější obal zrna). Pekárenské výrobky jsou tak sladší, než celozrnné.

Kdybychom měli shrnout prospěšné účinky celozrnného pečiva:
  • Působí preventivně proti zácpě – vláknina nasává více vody a tím změkčuje a zvětšuje objem obsahu střev.
  • Působí preventivně proti rakovině střev – zrychluje pohyb potravy střevy a dohromady s vodou pohlcuje toxické látky. Vláknina ve střevech je za pomocí užitečných bakterií zpracována a tyto bakterie vytváří látky prospěšné pro buňky střeva, jež jsou díky tomu odolnější proti nádorům.
  • Působí preventivně proti cukrovce – Zcela stejné je to jak u tuků tak cukrů. Strava obsahující vlákninu, uvolňuje cukr pomalu a pozvolna a tak bývá šetřen trávicí trakt. Kdybychom snědli sladkosti nebo nějaké rychlé občerstvení, tady organismus musí vyvinout daleko větší snahu na zpracování cukrů.
  • Působí na snižování cholesterolu – Vláknina v žaludku rychle nabobtná a obalí potravu. Je tak omezena rychlost a množství vstřebávání cholesterolu.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2010-05
v-dolina2011-22
01-opava-jakartovice
narozky1
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.