Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Něco pro milovníky vitamínů

Něco pro milovníky vitamínů

M áte rádi ovoce a zeleninu? Tak to je moc dobře. Ovoce je totiž výborným zdrojem prostých cukrů, a proto Vám okamžitě dodají tolik potřebnou energii, bez níž se v životě zkrátka neobejdete. Zelenina zase nabízí například vlákninu. To však nejsou jediné živiny, které v sobě zmíněné dvě složky stravy ukrývají. Své nenahraditelné místo v našem jídelníčku získali především pro svůj obsah minerálů a vitamínů.

Že je pojídání ovoce a zeleniny nejspíš nejlepším způsobem, jak zajistit svému tělu potřebnou dávku vitamínů, to víme všichni. Ale proč jsou vlastně vitamíny tak důležité, jaké typy vitamínů známe, v čem se tyto živiny rozpouštějí a jaké potíže může vyvolat jejich nedostatek nebo naopak přebytek? Co se týče odpovědi na tyto otázky, tady už někdy bývají naše znalosti trošku omezené. Jistě se mnou budete souhlasit, že na informace tohoto druhu má právo každý člověk bez ohledu na to, jestli mu ovoce a zelenina chutnají, či je jí jenom z nutnosti nebo je pro něj požívání takové stravy spíše trestem. Máme-li něco jíst, měli bychom vědět proč. Nemám pravdu?

Vitamíny tvoří nezbytnou součást lidského organismu. Zbytečný vitamín neexistuje, a proto je nutné, aby byly průběžně doplňovány všechny druhy vitamínů, neboť každý jednotlivý vitamín hraje důležitou a nezaměnitelnou roli a pomáhá našemu organismu nejen správně fungovat, ale navíc jej chrání před různými nemocemi. Dalo by se tedy říct, že vitamíny jsou jakousi formou imunity. A kolik, že je vlastně typů vitamínů? Rovných třináct. Jde o tzv. šťastnou třináctku. I když možná někteří považují číslo třináct za číslo, které nosí smůlu. V tomhle případě se ho však obávat nemusíte. Naopak, když budete jíst všechny druhy vitamínů, přinesou Vám zdraví a dobrou pohodu. A být zdravý, to je přece to největší štěstí!

Určitě už jste někdy slyšeli v souvislosti s lidmi, že každý je z jiného těsta. V případě vitamínů platí něco podobného. S tím rozdílem, že tady se neptáme jaké jsou, ale spíš na co jsou dobré a čemu pomáhají. I to je dobré vědět, protože každý z nich prospívá něčemu jinému. Myslím, že nejlepší bude, když to vezmeme hezky podle abecedy. Tak tedy, vitamín A si výborně rozumí s naším zrakem. Nervové funkce zase potřebují komplex vitamínů B. Vitamín C skvěle plní funkci antioxidantu a navíc podporuje naši obranyschopnost. Bez vitamínu D se neobejdou naše zuby a kosti. V péči o nervový systém pomáhá komplexu vitamínů B ještě vitamín E. Tento vitamín se zároveň stará o celkovou imunitu společně s vitamínem C. Vitamín F představuje základní složku pro tvorbu buněčných membrán. Vitamín K má pro změnu vliv na srážlivost krve.

Vitamíny můžeme rozdělit do dvou kategorii a to podle toho, v čem se rozpouštějí. Některé vitamíny, jako třeba B- komplex a C, se rozpouštějí ve vodě a další, konkrétně A, D, E, K, v tucích. Vitamíny rozpustné ve vodě jsou z těla vylučovány močí, zatímco vitamíny rozpustné v tucích se v těle ukládají, což znamená, že není vyloučeno, že se jimi někdo předávkuje. Aby k tomu nedošlo, je nutné pravidelně přijímat také minerály, což velmi ocení především náš metabolismus. Těch minerálů, které naše tělo vyžaduje, není zrovna málo. Možná i víc než si mnozí lidé myslí. Jedná se o vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík, železo, dokonce i síra, zinek, selen, křemík, chrom, samozřejmě jód, měď, fluor, mangan, kobalt, bór. Je toho dost, viďte?

Samozřejmě existují v životě období, kdy člověk potřebuje přijímat větší množství. Takovým obdobím je například v případě žen těhotenství. Budoucí maminky by tuto potřebu rozhodně neměly podceňovat, už kvůli svým dětem. Působení Vitamínů a minerálů je totiž velmi příznivé, pokud jde o správný vývoj plodu. Dokáží však ovlivnit ještě i jiné funkce, třeba tvorbu mléka atd. Lidé, kteří nedávno prodělali nějakou nemoc, osoby, které musí zvládat větší psychickou, či fyzickou zátěž, (například sportovci), ti, kteří mají oslabený imunitní systém a pochopitelně i děti a starší lidé. Všechny uvedené kategorie lidí, potřebují větší dávku vitamínů.

Každý člověk bez ohledu na věk, pohlaví, či zdravotní stav by si měl hlídat přísun vitamínů a dávat si pozor, aby jeho organismus nepociťoval nedostatek těchto důležitých živin. V takovém případě by se totiž mohly dostavit různé poruchy a některé z nich bývají i velmi závažné. Velmi nebezpečná je například avitaminóza (nedostatek vitamínu) u vitamínu C. Těžká avitaminóza tohoto vitamínu se projevuje nemocí zvanou kurděje. Nemoci, o které nyní mluvím se dříve přezdívalo nemoc námořníků, protože postihovala především námořníky, kterým jejich povolání nedovolovalo dopřát si potřebnou dávku ovoce a zeleniny kdykoliv bylo potřeba a v dobách, o nichž hovořím, vitamíny v podobě potravinových doplňků vůbec neexistovaly, nebylo tedy možné je užívat. Nebudu Vás zbytečně zatěžovat projevy a příznaky této kruté choroby. Považuji však za nutné podotknout, že na kurděje je možné umřít. Ale myslím, že vzhledem k množství způsobů, jakými lze v současnosti vitamín C doplnit, nám takové onemocnění nehrozí. Stejně jako nedostatek vitamínů je nebezpečný i jejich přebytek, tzv. hypervitaminóza. Ta nastává hlavně u vitamínů rozpustných v tucích. Tyto vitamíny, jak již bylo uvedeno, se ukládají v těle, konkrétně v játrech, a jsou schopny vyvolat řadu onemocnění. Jedná se zde o nemoci velmi nebezpečné. Pokud by došlo k hypervitaminóze některého vitamínu, je třeba omezit příjem daného vitamínu z potravy.

I přes veškerou snahu se někdy stane, že se nedostatek jistého vitamínu projeví nebo se vyskytne situace, která vyžaduje, aby daná osoba zvýšila svou výkonnost. Takovou situací může být třeba obyčejné řízení auta, učení, či fyzický nápor. V takovém případě není špatné koupit si v lékárně nějaký ten potravinový doplněk a chybějící vitamín doplnit uměle. Dřív než začnete doplněk užívat, je vhodné oznámit to lékaři a poradit se s ním o tom. Není však rozumné nahradit těmito preparáty klasickou stravu. Potraviny neobsahují pouze vitamíny, ale i jiných živin, které tělo rovněž potřebuje. Nejlepší je tedy konzumovat všechny druhy stravy. Jen tak si zajistíme, že v jídle, na kterém si pochutnáme, budou vitamíny a minerály, bílkoviny, cukry i tuky. Zkrátka významné a důležité látky, samozřejmě v přiměřeném množství. Však víte, jak to je. Když je něčeho moc, škodí to, a když příliš málo, taky to není dobré. Nejlepší je, když je všeho tak akorát.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140809
p1140766
IMG_0150
P5303048
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.