Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality HALITOSIS – Zápach z úst

HALITOSIS – Zápach z úst

Z ápachem z úst je postiženo až 30 % obyvatel. Původ zápachu z úst nemusí zrovna pocházet ze špatného trávení nebo na vině nemusí vůbec být ústní hygiena. Nepříjemný dech může zapříčinit pití alkoholu, kouření, hormonální změny, cukrovka nebo jen sucho v ústech. K příčinám se řadí i různé zdravotní problémy, dlouhodobé užívání léků a dokonce držení diet.

Špatným dechem se mohou ohlásit také onemocnění ledvin či jater. Narušením funkcí těchto orgánů se v těle rychleji hromadí toxické látky. Zápach mají na svědomí bakterie v puse, jež tvoří síru a ta při přemnožení bakterií může za odpudivý dech.

Na prvním místě je důležitá správná zubní hygiena, kde byste neměli vynechávat, ale důkladně vyčistit i mezizubní prostory, aby tam nezůstaly zbytky jídla. Špatná skladba požívané potravy je další možnost nevábného dechu. Další eventualitou je konzumování některých aromatických potravin, jako je cibule, česnek, aromatické sýry nebo popíjení velkého množství alkoholu a kávy.

Rozhodnete-li se držet dietu či detoxikační kúru, připravte se, že na jednu stranu tělo se sice bude zbavovat škodlivých látek a na druhou vám to přivodí páchnoucí dech. Váš jazyk, evidentně pokryje zapáchající povlak. Po ukončení diety či detoxikační kúry se vše vrací do normálu, toto je naštěstí pouze dočasný stav, kdy hrozí zápach z úst.

Užívání antibiotik, či léků na deprese, alergie, ale i vysoký krevní tlak, toto vše, se účastní na nepříjemném dechu. Nekontrolovaná spotřeba pití kávy, hlavně na „lačný žaludek“ vybudí zapáchající dech, pozor na to.

Přetrvávající zápach z úst signalizuje například onemocnění trávicího traktu. Mívají ho často lidé postiženi cukrovkou, či lidé trpící zánětem zubů, uší, dýchacích cest.

Pokud vás začne obtěžovat tento velmi nepříjemný problém, musíte co nejdříve odhalit příčinu. Pouze tak může být zlikvidování zápachu úspěšné. Nepomůže vám přehnaná ústní hygiena, když třeba trpíte nesnášenlivostí mléčného cukru.

Dbát na pravidelnou ústní hygienu je v dnešní době samozřejmostí. Minimálně dvakrát denně za pomocí mezizubních kartáčků si čistěte chrup. Doporučuje se žvýkačka bez cukru po každém jídle, jelikož zvětšuje tvorbu slin a čistí zuby. Optimální je užívání ústní vody obohacené o chlorofyl, tento umí snižovat pachy až do úplného vymizení zápachu. Pomocníky jsou i ústní deodoranty ve spreji, jejich nevýhoda však spočívá v krátkém účinku.

Odborníci přišli na to, že je užitečné se věnovat i čištění povrchu jazyka, provádí se tak specifickým kartáčkem. Určitě pro vás bude přínos, v pravidelném užívání probiotik, jenž zaručeně upravují střevní mikroflóru.

Dokonce mladý ječmen sklízí úspěch při boji proti zápachu z úst. V jeho složení se nachází zmiňovaný chlorofyl, jenž likviduje pachy z úst, ale zároveň má i protizánětlivý efekt.

Pro zajímavost, sladkovodní řasy obsahují chlorofyl a jejich využití pro organismus je v mnoha pozitivních působeních. Uvedu aspoň to, že má výrazné antibakteriální účinky, díky nim za jejich pomoci eliminuje infekce.

Podle lidového léčitelství se na nepříjemný dech radí „žvýkat zázvor“. Účinný je prý i nálev z anýzu nebo černý čaj, který častým vyplachováním úst omezuje tvoření zubního plaku. Dobrou službu vám udělá i šťáva z pomerančů, grepů ochucena troškou hřebíčku či zázvoru v prášku.

Nejlepší nápoj však zůstává „čistá voda“, protože je neutrální a zabraňuje vysoušení úst.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rovna_prava_pro_vsec...
12-opava-jakartovice
rovna_prava_pro_vsec...
28
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.