Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Populární valčík byl zpočátku považován za erotický tanec

Populární valčík byl zpočátku považován za erotický tanec

I když tento článek je spíše pro oddechové čtení, myslím si, že i toto zde patří a možná i zaujme. Je nás stále dost, kteří ještě zvládnou sem tam si zatančit a hlavně mají z toho radost.

A teď něco o historii oblíbeného valčíku.
V průběhu 19. století Rakušané udávali směr ve vývoji evropské hudby. Ve Vídni tvořil Beethoven, Schubert, Strauss či Mozart, kterého, jak známo, milovali i „jeho Pražané“. V rakouských Alpách se taky zrodil valčík, který patří dodnes k nejoblíbenějším klasickým tancům. Jedná se o postupový, kolový tanec v 3/4 taktu, přičemž důraz je kladen na první dobu. Tempo je 60 taktů za minutu. Zajímavosti je, že v době svého vzniku byl považován za erotický tanec, protože se u něj partneři celou dobu drží hodně blízko u sebe. Divadelní premiéru měl roku 1787 v opeře Una cosa rara a ihned se stal velice populární. Později se objevil v řadě děl významných skladatelů např. Johanna Strausse a jeho syna, považovaného za „krále valčíků“. Tímto překrásným tancem se dodnes zahajují plesy snad všude ve světě. Je to tanec, který se s radostí tančí a také se na něho krásné dívá. Tančí se v překrásných róbách na tanečních soutěžích, kde nemůže chybět.

Iva Honíšková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

51_vylet_2809-0800
luhacovice-06
77_2soutezni_den_290...
v-dolina2011-15
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.