Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě!

Žijte zdravě!

Agáve sirup

Je vhodným sladidlem pro diabetiky za lékařského dohledu (u cukrovky druhého typu), hypoglykemiky a lidi, kteří mají problémy s trávením sacharózy. Sirup z agáve je přírodním mexickým sladidlem na bázi fruktózy. Rostlina agáve je tradiční součástí stravy amerického jihozápadu a Mexika po celá staletí, domorodí Mexičané říkají šťávě z agáve „medová voda“ a agáve přezdívají „mexický strom života a dostatku“.

Celý článek...

 

Meruňková jadérka

společně se zdravým životním stylem a vyváženou stravou mohou pomoci předejít vzniku rakoviny. Podobně jako většina ořechů a semen, tak i jádra meruněk jsou velice výživná. Obsahují vitamín B17, jež se téměř vytratil z našich současných nezdravých hybridních potravin, také se nazývá laetril nebo amygdalin. Objeven v roce 1950 chemikem z USA Ernestem Krebsem. Amygdalin v současné době zajímá onkology na celém světě.

Celý článek...

 

Agar-agar

Agar-agar obsahuje komplexní polysacharidy, které se podobají celulóze. Její využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska již na počátku našeho letopočtu.Tradiční metoda výroby agar-agaru je sice zdlouhavější než moderní komerční metody, ale lépe respektuje přírodní zákonitosti a zajišťuje tak uchování všech živin.Řasy se nejprve musí ručně sklidit, což se provádí během letních a podzimních měsíců.

Celý článek...

 

Pekanové ořechy

Jádra hladkých pecek (nesprávně zvaná oříšky) severoamerického stromu, původem ze Střední a Jižní Ameriky, ořechovec pekan (ořechovec pekanový, Carya pecan); viz též ořechovec. Jedí se syrová, proslazená nebo solená. Lisuje se z nich také kvalitní stolní olej.

Celý článek...

 

Bulgur

Bulgur je vyroben z celozrnné tvrdé pšenice, která byla oživena namáčením. Zrno se umyje, uvaří, usuší a vyloupe. Čili tvrdá pšenice naklíčená, předvařená, usušená, nadrcená. Došlo k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Následným usušením a nadrcením nahrubo vznikl jedinečný výživový produkt, který máme v oblibě především pro jeho snadnou přípravu, lehkou stravitelnost a osobitou oříškovou chuť.

Celý článek...

 

Skořice

Skořici zná lidstvo skoro 4000 let, ale ještě poměrně nedávno (ve 14. století) získávali skořici domorodci z divoce rostoucích stromů v pralese. Potom ale přišli Evropané a začali vysazovat první plantáže skořicovníků. Skořice je vlastně kůra sloupnutá převážně z tříletých větviček, které jsou zbaveny všech postranních větévek a listů. Dále je kůra zbavena hořké vnější vrstvy a zbytků vnitřního lýka. Pak jsou pásy kůry sušeny na přímém slunci, kde získávají svoji typicky hnědočervenou barvu a hlavně se kroutí do úhledných roliček. Po usušení se třídí podle barvy a tloušťky a je nařezána na exportní délku 8 – 100 cm. Nesouměrné kousky a zlomky se prodávají zvlášť na semletí. K tomu ale odchází již většinou v Evropě, stejně jako u jiného koření.

Celý článek...

 

Artyčok

Určitě jste se s touto rostlinou, která vypadá jako statný bodlák, už setkali. Není sice v českých kuchyních zcela běžná, ale bývá v nabídce každé lepší pizzerie, jako součást náplně podávaných výrobků.

Celý článek...

 
Více článků...
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

krajsky-odborn11
21_zahajeni_2609-133...
v-dolina2011-01
narozky5
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.