Je vhodným sladidlem pro diabetiky za lékařského dohledu (u cukrovky druhého typu), hypoglykemiky a lidi, kteří mají problémy s trávením sacharózy. Sirup z agáve je přírodním mexickým sladidlem na bázi fruktózy. Rostlina agáve je tradiční součástí stravy amerického jihozápadu a Mexika po celá staletí, domorodí Mexičané říkají šťávě z agáve „medová voda“ a agáve přezdívají „mexický strom života a dostatku“.
Celý článek...
|
společně se zdravým životním stylem a vyváženou stravou mohou pomoci předejít vzniku rakoviny. Podobně jako většina ořechů a semen, tak i jádra meruněk jsou velice výživná. Obsahují vitamín B17, jež se téměř vytratil z našich současných nezdravých hybridních potravin, také se nazývá laetril nebo amygdalin. Objeven v roce 1950 chemikem z USA Ernestem Krebsem. Amygdalin v současné době zajímá onkology na celém světě.
Celý článek...
Agar-agar obsahuje komplexní polysacharidy, které se podobají celulóze. Její využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska již na počátku našeho letopočtu.Tradiční metoda výroby agar-agaru je sice zdlouhavější než moderní komerční metody, ale lépe respektuje přírodní zákonitosti a zajišťuje tak uchování všech živin.Řasy se nejprve musí ručně sklidit, což se provádí během letních a podzimních měsíců.
Celý článek...
Jádra hladkých pecek (nesprávně zvaná oříšky) severoamerického stromu, původem ze Střední a Jižní Ameriky, ořechovec pekan (ořechovec pekanový, Carya pecan); viz též ořechovec. Jedí se syrová, proslazená nebo solená. Lisuje se z nich také kvalitní stolní olej.
Celý článek...
|
Bulgur je vyroben z celozrnné tvrdé pšenice, která byla oživena namáčením. Zrno se umyje, uvaří, usuší a vyloupe. Čili tvrdá pšenice naklíčená, předvařená, usušená, nadrcená. Došlo k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Následným usušením a nadrcením nahrubo vznikl jedinečný výživový produkt, který máme v oblibě především pro jeho snadnou přípravu, lehkou stravitelnost a osobitou oříškovou chuť.
Celý článek...
Skořici zná lidstvo skoro 4000 let, ale ještě poměrně nedávno (ve 14. století) získávali skořici domorodci z divoce rostoucích stromů v pralese. Potom ale přišli Evropané a začali vysazovat první plantáže skořicovníků. Skořice je vlastně kůra sloupnutá převážně z tříletých větviček, které jsou zbaveny všech postranních větévek a listů. Dále je kůra zbavena hořké vnější vrstvy a zbytků vnitřního lýka. Pak jsou pásy kůry sušeny na přímém slunci, kde získávají svoji typicky hnědočervenou barvu a hlavně se kroutí do úhledných roliček. Po usušení se třídí podle barvy a tloušťky a je nařezána na exportní délku 8 – 100 cm. Nesouměrné kousky a zlomky se prodávají zvlášť na semletí. K tomu ale odchází již většinou v Evropě, stejně jako u jiného koření.
Celý článek...
Určitě jste se s touto rostlinou, která vypadá jako statný bodlák, už setkali. Není sice v českých kuchyních zcela běžná, ale bývá v nabídce každé lepší pizzerie, jako součást náplně podávaných výrobků.
Celý článek...
|
|