Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Mák

Mák

Nálezy máku v pravěkých sídlištích dokazují, že rostl na území Evropy již v mladší době kamenné. Postupně se rozšiřoval přes Asii až do Číny. Dnešní mák setý je pravděpodobně potomkem divokého máku štětinkatého. Cíleně se začal pěstovat před 8 tisíci lety.

Mák setý byl zasvěcen bohu spánku Hypnovi. Pro svou rudou barvu květů byl mák symbolem krve a padlých během obou světových válek.

Mák setý je jednoletá bylina, která dorůstá až 180 cm. Lodyha je mírně chlupatá a při poranění roní bílé mléko. U nezralého máku jsou mlékem potřísněné části jedovaté. Mák kvete výrazně červenými květy s tmavou skvrnou uprostřed. Plodem máku je tobolka – makovice. Semena jsou většinou tmavě šedá, mohou ale být i hnědá nebo bílá. Největšími producenty máku jsou chudé asijské státy jako je Laos nebo Afghánistán, ovšem roste i v Evropě i České republice. Pěstování máku na větších plochách musí být schváleno úřady. Kontroluje se také množství sklizené makoviny a způsoby jejich využití.

Semena máku tvoří asi z poloviny oleje kyseliny stearové, palmitové a linolové. Další tělu prospěšné látky obsažené v máku jsou sodík, fosfor, draslík, hořčík i vápník. Pokud tedy nekomzumujete mléčné výrobky vůbec nebo jen v omezeném množství, mák je jedním ze způsobů, jak dodat tělu vápník.

Maková semena obsahují až 60% oleje, různé druhy kyselin a alkaloidů, bílkoviny a stopové prvky. Pro svůj obsah významných alkalických látek (morfin, kodein) je mák významnou surovinou pro farmaceutický průmysl. Mák  je pochopitelně používán v potravinářství, ale i nelegálně také jako zdroj opia k výrobě drog, zejména heroinu.

Mák působí tlumivě na dýchací orgány, takže je účinným prostředkem především při chorobách dýchacích cest. Je také tišícím prostředkem při bolestech. Pro svůj významný podíl vápníku by měli semena máku jíst hlavně starší lidé ohroženi řídnutím kostí.

Mák setý roste ve dvou druzích – jeden se používá pro potravinářský a farmaceutický průmysl a druhý je zneužíván jako zdroj opia. Jako droga působí korunní plátky květu máku. Omamné účinky máku byly známy již v době antiky.

Bohužel stejně jako na ořechy nebo určité druhy ovoce mohou někteří jedinci trpět alergií na mák, často zároveň i na některé jiné potraviny. Mnohdy se objeví až v dospělosti a i zcela nečekaně. Může se projevit jako kožní vyrážka a ekzém. V horším případě je postiženo dýchací ústrojí a může dojít až k astmatické dušnosti. V tom případě jde i často o život. Stejně jako u jiných alergií platí, že čím rychleji po požití potraviny se příznaky projeví, tím snáze odhalíme příčinu.

Mák je již po staletí využíván nejen jako výborný zdroj energie, ale také k přípravě nejrůznějších medicínských a léčebných přípravků. Antičtí atleti například konzumovali směs semen máku, medu a vína pro zdraví a sílu ... Vedle opia, které se získává z mléka této křehké rostliny, je hlavním produktem makový olej. Lisuje se za studena z malých šedomodrých makových semínek, která jak v Čechách víme  nevládnou žádnými narkotickými účinky (mnohý cizinec by buchty s mákem odmítl stejně jako dýmku s opiem). Makový olej má podobné vlastnosti jako olej lněný či konopný. Také obsahuje vzácné esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6), ale na rozdíl od obou zmíněných olejů je makový olej méně mastný, světlejší a pomaleji schne – této vlastnosti využívají umělci pří míchání barev.

Modrý mák  má výraznou chuť a vůni. Hodí se do makových náplní, pomazánek a posypů nudlí, škubánků, ovocných knedlíků a podobně. Modrý mák obsahuje přes 40% kvalitního oleje a také množství minerálních látek, především vápníku.

Krásné vlasy a pevné kosti
Vedle zmíněných mastných kyselin obsahuje totiž makový olej velké množství vápníku, hořčíku, železa a vitaminu E. Tento elixír je přímo předurčen k využití v péči o kůži, vlasy, nehty i kosti. Esenciální mastné kyseliny, stejně jako u konopného či lněného oleje, pokožku vyživují a hydratují. Zároveň ji chrání i regenerují a činí velmi hebkou na dotek. Makový olej je vhodný na suchou praskající pleť, pleť poškozenou ekzémy, záněty a výrazně pomůže i s lupenkou. Vysoký obsah vápníku a hořčíku dává makovému oleji schopnost podporovat růst a kvalitu nehtů a vlasů, jejich výživu, ochranu a pružnost. Makový olej se proto přidává jak do pleťových krémů, tak i vlasových balzámů či kondicionérů. Vápník obsažený v oleji zároveň podporuje správnou tvorbu kostí, a to již v prenatálním vývoji. Preventivně působí proti měknutí a lámavosti kostí i kazivosti zubů.

Mák na nervy
Díky jemnému makovému aroma působí olej ze semen máku zklidňujícím účinkem na psychiku. Významně zklidňuje centrální nervovou soustavu, pomáhá při neurózách, duševní nerovnováze a stresu – je vhodný do masážních i aromaterapeutických směsí. Uvolňuje svalové křeče a spazmy hlubokého svalstva, tlumí bolesti hlavy a podporuje dobrý spánek (to vystihuje i název rostliny – papaver somniferum znamená „přinášející spánek“). Vynikající je i pro dospívající mladé lidi trpící vysokým krevním tlakem například v důsledku nadměrného střresu. Zajímavostí také může být, že omega-3 mastné kyseliny jsou prospěšné pro zlepšení citlivosti buněk na inzulin.

I proti rakovině
Kyselina olejová, obsažená v máku, působí  pro zlepšení paměti a snížení krevního tlaku, poslední výzkumy ji však častěji zmiňují v souvislosti s prevencí karcinomu prsu.

Makový olej v kuchyni

Semena máku se využívají v kuchyni již odnepaměti. Makový olej je velmi chutný, příjemně voní a je vhodný k přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně, jídel sladkých i slaných, do salátových zálivek, k vaření i pečení. Zároveň s požitkem z chuti a vůně jídla vás může hřát i dobrý pocit – vysoký obsah nenasycených mastných kyselin je totiž nejlepší prevencí onemocnění cévní soustavy a infarktu. Pokud se snad někdy přejíte a bude vás pálit žáha, dejte si lžičku makového oleje – hned se vám uleví.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P5303050
konf-bez-barier03
33
IMG_5435
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.