Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Čaj Lapacího

Čaj Lapacího

opravdový dar ze země dávných Inků

Lapacho bychom u nás v přírodě jen marně hledali.. je to totiž lýko ( vrstva tkání mezi kůrou a dřevem kmenu)  stromu Lapacho (Tabebuia serratifolia). Roste v  lesích v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguaji, ale také v Africe.

Strom lapacho dal vzniknout legendárnímu čaji či pokladu Inků (ze španělštiny, čteme [lapačo]). V některých horských oblastech se tento strom dožívá až úctyhodného věku 600-700 let a dorůstá až 15-20 metrů. Ono tzv. "Rudé", nebo také "Červené lapacho" se získává odlupováním vnitřní vrstvy kůry, ukryté pod jeho šedou vnější kůrou. Čaj z této kůry má velice příjemnou chuť a teplou vůni, lehce připomínající vanilku.

Evropský trh si lapacho získalo až v devadesátých letech 20. století, za to dávní Inkové ho užívali k léčení už za dob dávno minulých. Za objev tohoto skvělého přírodního léku bychom jim měli být opravdu vděční, a i když jsme ještě neodhalili všechny jeho léčivé účinky, už teď můžeme s klidným svědomím říci, že lapacho je lék téměř zázračný.

Tento čaj se používá proti velkému množství různých infekcí. V 60.letech bylo zjištěno, že naftochinon extrahovaný z této stromové kůry má silné účinky proti virům, bakteriím i houbám. Nesmíme ho skladovat v umělé hmotě ani používat lžičky z umělé hmoty.

Jihoameričtí Indiáni používají lapacho jako lék proti vnějším a vnitřním zánětům. Z odvarů připravují koupele, obklady i čaj pro vnitřní užití. Lapacho je totiž poměrně silným přírodním antibiotikem, a to s působením proti virům, bakteriím i plísním.

Můžeme ho proto používat na řadu onemocnění, jako jsou nachlazení, nemoci dýchacích cest, kašel, rýma, bronchitida, chronické záněty dutin apod. Stejně tak s ním můžeme léčit záněty v trávícím traktu, např. žaludku a další. Čaj používáme po celou dobu potíží, nebo jako prevenci.

Odvarem z lapacha lze také léčit záněty a infekční onemocnění kůže. Obklady a koupele jsou účinné i např. u některých ekzémů, akné, oparů (virus herpes), bércových vředů a jiných potíží a poranění kůže. I vnitřní užívání čaje pomáhá při léčbě těchto vnějších neduhů.

Lapacho je stále objektem odborných výzkumů, protože u něj byly objeveny tak úžasné účinky, jako je eliminace některých typů rakovinného bujení a zpomalování rozvoje leukémie. Mnoho léčitelů i lékařů ho doporučuje jako doplněk léčby těchto nemocí, nebo k jejích doléčení a prevenci. Do lapacha se vkládají velké naděje v rámci boje proti nádorům, studie se snaží odhalit látky a jejich kombinace, stojící za tímto neobvyklým a efektivním účinkem. Jisté ovšem je, že k léčbě rakoviny ho užívají už po generace právě jihoameričtí indiáni, díky jejichž úspěchům se o něm dozvěděla i naše západní medicína.

Z dlouhého seznamu léčivých účinků lapacha si jmenujme ještě několik dalších vhodných indikací.

Doporučuje se například při cukrovce, dokonce i k prevenci jejího vzniku. Působí i v oblasti naší nervové soustavy a pozitivně ovlivňuje produkci hormonů. Celkově posiluje imunitu a povzbuzuje naše tělo k boji s patologickými změnami v krvi a tkáních. Navíc vyrovnává složení naší krve a podporuje krvetvorbu, celkově zlepšuje zásobování tkání kyslíkem a potřebnými živinami. U některých lidí funguje i jako mírný lék proti migréně a chronickým bolestem, jako jsou např. kloubů při revma, kde působí nejen proti bolesti, ale i jako lék. Pozitivní účinky má dokonce i u tak závažných nemocí jako je Parkinsonova nemoc a skleróza, jejichž vývoj zpomaluje a zmírňuje. Mnoho žen si chválí čaj z lapacha jako prostředku proti nepříjemným kvasinkovým infekcím, kde funguje jako prevence a lék zároveň.

Lapacho má výrazné čistící účinky, naše tělo zbavuje usazených toxinů a nebezpečných těžkých kovů. Očistné kúry s aplikací čaje z lapacha se doporučují například po chemoterapii, kdy je lidský organismus zatížen množstvím agresivních jedů a toxinů, které se usazují v tkáních. Velice úspěšně s ním ale můžeme ozdravovat a regenerovat i přetížená játra a ledviny, je výborným přírodním doplňkem léčby například následků alkoholismu a drogových závislostí s přetížením právě těchto orgánů, ale i k běžným detoxikačním kúrám u jedinců bez vážnějších zdravotních problémů.
V rámci očistné kúry bychom měli čaj z lapacha užívat po 2-3 týdny, pak na týden vysadit a znovu opakovat. Čaj je velice lahodný a není ho třeba ani přislazovat, popřípadě trochou medu.

Příprava čaje

4 čajové lžičky kůry Lapacho nasypeme do 1litru vroucí vody, 5 minut necháme povařit a dalších 15 minut vyluhovat. Hotový čaj můžeme lehce osladit nebo smíchat s bylinným či ovocným čajem. Může se pít teply nebo studený během dne (nejlépe však na lačný žaludek). Pro přípravu čaje jsou naprosto nevhodné nádoby z hliníku, zinku apod. Používáme zásadně materiály jako sklo nebo porcelán. Hotový čaj také neskladujeme v plastových nádobách, protože jeho účinky by mohly být oslabeny.

Lapacho chutná teplé i studené, nejlépe na lačný žaludek. Doporučená denní spotřeba se pohybuje od 2 šálků á 0,2dl až po 2litry.

Hotový neochucený nálev je lahodný, aromatický. Zdánlivě připomíná dubovou kůru ochucenou citrónem.

V rámci očistné kúry bychom měli čaj z lapacha užívat po 2-3 týdny, pak na týden vysadit a znovu opakovat. Čaj je velice lahodný a není ho třeba ani přislazovat, popřípadě trochou medu.

Příprava čaje lapacho po brazilsku

Příprava je stejná jako u základního odvaru, jen místo vody použijeme suché bílé víno. Do vychladlého nápoje pak přidáme podle chuti pomerančovou šťávu.

V jihoamerické lidové medicíně se lapacho často připravuje společně s maté. Jejich příznivé účinky se tak sčítají a výsledný nápoj můžeme používat jako účinný detoxikační prostředek – nebo jako podpůrný nápoj při požadavku na snížení nadváhy. Příprava nápoje je jednoduchá. Lapacho obvyklým způsobem povaříme a před odstavením z ohně přidáme do nádoby vrchovatou lžičku maté. Pak nádobu odstavíme a před použitím necháme asi 20 až 30 minut odstát.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

52_vylet_2809-0803
IMG_5430
IMG_0125
P6231617
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.