Zelený čaj pochází z lístků keře čajovníku a neprochází oxidací. To znamená, že u něj vůbec nedochází k oxidaci buněčné šťávy. Aby tento přirozený proces nezačal, jsou lístky čerstvě utržené z keře ihned zahřívány, aby se zničily enzymy, které tento proces zahajují.
Celý článek...
|
Šálek čaje se stal zastavením v rušném koloběhu života, společníkem osamělých chvil i přátelských posezení, osvěžením těla a duše. Je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na Zemi a se dá říct, že ovlivnil nejen životní styl mnoha lidí, ale i dějiny států. S každým šálkem čaje je přítomna historie i současnosti, s každým přivoněním budete spjati s lidmi žijícími v dobách minulých i budoucích.
Celý článek...
patří mezi SUPERPOTRAVINY
Kokosový olej je mezi rostlinnými oleji výjimečný svým složením. Na rozdíl od jiných tuků se neusazuje v těle. Tráví se ale přeci jen pomaleji než sacharidy a dodává organismu energii postupně. Právě proto kokosový olej doporučují dietologové lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií, potažmo diabetem. Olej totiž vyrovnává náhlé kolísání hladiny cukrů v krvi. Pár lžiček oleje tak dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách. Takto se lze během hubnutí vyhnout neustálým choutkám na jídlo, které často vedou k dalšímu přejídání. Díky tomu se stal kokosový olej velmi populární v Americe a Velké Británii. Je opravdu až neuvěřitelně univerzální, má velmi široké spektrum použití Kokosový olej vás jistě nezklame.
Celý článek...
Ajurvédský elixír života
Přepuštěné, neboli přečištěné máslo = 100% tuk
Ghí je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. Ikdyž se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V Ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Ghee posiluje látkovou výměnu a obranné síly organismu. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, protože váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla ven.
Celý článek...
|
Červená řepa je známá jako prostředek k posílení imunitního systému a možná i bohatá zásobárna přírodních látek bránících vzniku rakoviny.
Celý článek...
Pšenice špalda představuje jednu z vůbec nejstarších kulturních obilnin. Byla pěstována již před 8 000 lety, pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Jedná se o prastarou neprošlechtěnou předchůdkyni klasické pšenice. Prošlechtěné pšenici později špalda ustoupila a upadla téměř v zapomnění. Díky ekologickému zemědělství zažívá špalda v současné době opět jakousi renesanci a stává se velmi oblíbenou.
Celý článek...
Pro pochopení začnu zjednodušeným vysvětlením toho, z čeho se skládá obilné zrno: Celé zrno obsahuje 3 části: 1. obal neboli otruby - jsou zdrojem prospěšné vlákniny, obsahují i většinu kyseliny fytinové a minerálních látek ( fosfor, draslík, mangan, železo vápník hořčík).
Celý článek...
|
|