Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Ječné kroupy

Ječné kroupy

Základní příprava
1 krup : 2,5 vody
Postup přípravy: Kroupy propereme, přidáme vodu a uvedeme do varu (můžeme vařit i v tlakovém hrnci). Vaříme asi jednu hodinu, přidáme zeleninu a ještě patnáct minut povaříme. Lze kombinovat i s luštěninami.
Kroupy vznikají broušením obalových vrstev ječného zrna. Ječmen setý (Hordeum vulgare) je v České republice druhou nejrozšířenější obilovinou. Mezi nejčastěji používané produkty patří ječné kroupy, které se přidávají do polévek a dušených jídel. Ječmen je bohatým zdrojem minerálních látek. Ječmen dodává energii, sílu a odolnost. Římští gladiátoři, pojídači ječmene, se denně "cpali" ječmenem, aby byli ještě silnější. Jeho konzumací se snižuje riziko výskytu srdečních onemocnění a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ječmen obsahuje látky proti rakovinovému působení. Obsahuje rovněž významné množství selenu - látky jež se osvědčila v boji proti nádorům.

Ječmen je velmi odolná rostlina, která dobře snáší i drsné horské podnebí. Pěstuje se na severní polokouli, hlavními producenty jsou Kanada a USA.

Celkem je známo asi 27 druhů ječmene. Pratypem kulturně pěstovaného ječmene obecného je ječmen tibetský.

Z ječmene se vyrábí slad, který je vynikající náhradou medu, lze ho doporučit i diabetikům a je zásadotvorný.

Zrno ječmene se skládá z 5 částí. Vrchní dvě části tvořené slupkami jsou nestravitelné. Pod slupkou se nachází aleuronová vrstva, která obsahuje zásobu bílkovin, následuje endosperm a střed, který obsahuje škrob.

Ječmen je znám asi tři tisíce let. Na čínské keramice z roku 1 520 př n.l. byly malba znázorňující konec hladomoru tím, že začaly padat kroupy z nebe.

Ječmen představuje nutričně vyváženou potravu s vysokým obsahem bílkovin, sacharidů a minerálů. Ve 100gramech je 38 mg vápníku, 119 mg hořčíku, 342 mg fosforu a 2,8 mg železa.

Ječmen je vynikající při různých nemocích jater a žlučníku. Ječné kroupy jsou lehké a čistí játra. Odvar z vařeného ječmene se používá proti zimnici a prsním neduhům (1 hrst ječmene na 1l vody – pít po šálkách). Ječná mouka se používá při střevních problémech, sladový odvar se používá při chorobách jater, sleziny a střev (1,5 l se nalije na 4 lžíce sladové mouky, která se dále slije). Lázeň ze sladu je vhodná při slabosti a při kožních nemocech.


Nejvíce se v kuchyni používají ječné kroupy. Vyrábějí se tak, že se odstraní vrchní slupky i endosperm a zůstane jen střed. Tyto kroupy jsou bílé a při vaření vzniká šlem.

U skotského ječmene jsou odstraněny slupky, ale endosperm zůstává. Tento minimálně zpracovaný ječmen má vysoký obsah nutričních hodnot, ale běžně se neprodává.
Ječmen lze vařit samotný, s rýží nebo jinou obilovinou. Při vaření 2-3krát zvětší svůj objem. Ječmennou mouku můžeme přidávat do pečiva, ale protože má extrémně nízký obsah lepku, nedoporučuje se péci pouze z ječmenné mouky.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3759
P5303050
priprava2011-02
P6231616
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.