Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články NRZP ostře kritizuje novelu zákona o příspěvku na péči

NRZP ostře kritizuje novelu zákona o příspěvku na péči

J iž tolik diskutabilní a nepopulární sociální reformy přináší mnoho základních změn, mezi které snad nejméně přijatelné patří novela o příspěvku na péči. Podle ní by měl příspěvek na péči pobírat poskytovatel sociálních služeb a né přímo uživatel sociálních služeb, jak je tomu nyní. Znamená to, že klient by nedostal příspěvek na péči do ruky, ale měl by prokázat, kdo mu poskytuje služby, a teprve ten by je dostal zaplacené.

Co by nastalo, kdyby prošla navrhovaná změna:

  1. Poskytovatelé i pečující by byli povinni klientovi péči písemně vykázat.

  2. Uživatel péče by musel mít se všemi písemnou smlouvu a také by musel vykázat, že mu péče byla poskytnuta.

  3. Peníze by byly poukazovány na účet poskytovatelů i pečujících (kartou sociálních systémů), případně složenkou (poplatky s tím spojené by platil  uživatel):

    1. tzn. vést účet a dát k dispozici jeho číslo,

    2. pečujícím by se příjmy zdaňovaly (zatím je to za určitých podmínek – tedy nyní nad určitý příjem a ne rodinným příslušníkům, leč úmysl byl zdanit to všem, a toto je první krok, aby se všem zdanily).
  4. Dotace poskytovatelům mají zaniknout a když půjdou peníze namísto k uživatelům přímo k poskytovatelům, bude to pádný argument pro jejich snížení a zrušení.

    Nic na tom nemění skutečnost, že na každou korunu od uživatele musí dostat poskytovatel ještě jednu další (i víc), aby služba mohla fungovat. Pak by tedy sice dostal poskytovatel za uživatele stejně jako dosud, zato nedostane žádné dotace!

  5. SHRNUTÍ:

    Ztratí na tom dosavadní příjemci příspěvku na péči, a to postavení zákazníka (bude opět závislý na druhých i finančně), a když nenajde poskytovatele, ztratí i příspěvek.
    Ztratí na tom poskytovatelé služeb, a to dotace.
    Ztratí na tom pečující, a to daněním příjmů.
    Ztratí na tom stát, a to zánikem služeb pro občany (kolik bude stát náprava?).
    Ztratí na tom VŠICHNI.
NRZP toto v žádném případě nechce připustit, tvrdě proti tomuto zákonu bojuje a nabádá samotné handicapované občany aby byli aktivní a sami oslovovali poslance, např. formou meilů zasílali své připomínky a nesouhlasné stanovisko. Takto vyvinutým tlakem a apelováním na naše zákonodárce je nyní jedinou a poslední možností, jak schválení této novely zákona zabránit!


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Související články

Náhodné obrázky z naší Galerie

Olympiada_v_Sizuoka2
img_9257
IMG_1222
IMG_5444
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.