Špatná strava
Taková špatná strava způsobuje mnohé z nemocí. Stále častěji se vyskytují onemocnění trubice, žaludku, štítné žlázy a tenkého i tlustého střeva. Pozoruhodné, ne však překvapivé je, že choroby se týkají už i mladých lidí. Kolem sebe stále vidíme množství stánků s rychlým občerstvením a cukráren. Tyto obchody bychom měli navštěvovat minimálně. Hamburgery, bagety, párky v rohlíku a jiná tučná a nezdravá jídla obsahují velké množství cholesterolu a ten, jak víme, je v nadbytečné míře zdraví škodlivý. Proto bychom měli při stravování stále myslet i na své zdraví, nejenom na žaludek a na to, že máme hlad.
Čínské gigantické jeskyně
Speleologové v čínské provincii Čchung-čching zkoumali jeskyně. Tyto jeskyně jsou velmi zvláštní tím, že mají vlastní nezávislé počasí, které je nezávislé na okolí. V jeskynním klimatu existuje voda v různých skupenstvích, mlha mraky. Tento jeskynní systém je znám už delší dobu, ale nikdy jej nikdo neprozkoumal.
Hlad sice není zrovna příjemný, přesto bychom za něj měli být vděční
Necítíte se zrovna příjemně? Kručí vám v břiše a jediné na co dokážete myslet je, kde co sezobnout? Kdo by neznal pocit hladu. Zažil ho každý z nás a ne jednou a všichni ho ještě mnohokrát zažijeme. Ale co se vlastně pod slovem hlad skrývá a jak hlad vlastně vzniká? Na tyto otázky si odpovíme v následujících řádcích článku.
Věčně trvající proměna zvaná sukcese
Proč mizí jezera a rybníky? V přírodě není nic stálejšího nežli změna. Mění se roční období, mladí živočichové dospívají, populace se zvětšují a upadají. Venkovská scenérie, na kterou si pamatujeme z dětství, již nemusí být stejná, a to nejenom z důvodu lidských zásahů. Vlastnosti přírody je neustálá proměna. Například v průběhu doby se zarybněné vody většiny dnešních jezer a rybníků můžou přeměnit v louky a lesy. Malé rybníčky se můžou změnit v suchou zem během několik málo let.
|
Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS, 10/2013 (SONS)
Co v dnešním článku naší pravidelné rubriky najdete? 1. Kdy, kdo a jak musí při pobírání příspěvku na péči hlásit hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení a jaký vliv má hospitalizace na výplatu příspěvku, 2. několik užitečných informací k uzavírání pracovní smlouvy 3. co zajímavého se z pohledu českých zrakově postižených stalo v červnu v marockém městě Marrakéš
Prababičky by se divily
Naše babičky praly vždy ve velmi horké vodě, některé druhy prádla se přece musí vyvařit a na některé se musí řádně na valše přitlačit. V dnešní době se musíme naučit s prádlem zacházet trochu jinak. Nedávno jsme se učily prát při teplotě 40°C. Ted se bude učit, jak vyprat prádlo v úplně studené vodě. Na trh přichází prací prostředky, které vyperou špínu při teplotách 15 - 20 stupňů. Na řadu přichází nové technologie v oblasti pracích prostředků i praček.
|