Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Zajímavosti o Expozituře

Zajímavosti o Expozituře

M nozí z vás jistě znají původní český seriál „Expozitura“. Který byl natočen již v roce 2008. Premiéry se pak dočkal na podzim roku 2011 na Nově. Nyní se tento seriál dočkal reprízy a již hezkých pár týdnu jej Nova opět vysílá. Tentokrát však ne ve středu, ale v pátek.

Možná také patříte k fanouškům zmíněného seriálu a každý páteční večer se zatajeným dechem a srdcem bušícím napětím sledujete osudy mladé kriminalistky Terezy Hodačové, která společně se svým parťákem a později i partnerem Danem Chládkem neúnavně bojuje proti mafií, a nakonec je nucená bojovat o holý život, a držíte jí palce, aby ten boj vyhrála.

Pojďme si nyní říct něco bližšího o „Expozituře“. Tento kriminální seriál má šestnáct dílů. Příští pátek večer se můžete těšit již na 13. pokračování. Scénář k němu napsali Josef Klíma a Janek Kroupa. Inspirací pro ně při tom byly Opravdové kauzy, které se navíc neodehrály zrovna dávno. Konkrétně se jednalo o aféry tykající se tzv. Berdychova gangu. Zmíněný gang se neštítil vydírat, přepadávat ani vraždit. V seriálu má místo i korupce a ne zrovna malých rozměrů. Když už jsme se zmínili o scenáristech, nebylo by správné pominout režiséry. Slovo režiséři jsem nezvolila náhodou. Režie Expozitury se totiž ujali hned dva pánové, Petr Kotek a Ivan Pokorný.

O tom, že Expozitura měla skutečně úspěch, svědčí i fakt, že seriál byl nedávno prodán do USA. I odborníci uznali, že je to nemalý úspěch. Anglický název seriálu zní „Organised Crime Unit“.

Každý díl končí uzavřením jednoho dílčího případu. Hlavní drama ale představuje právě příběh policistky a jejího parťáka, kteří bojují se členy jednoho z největších zločineckých gangů, jaký kdy vůbec na území republiky operoval. Postavy v seriálu byly vytvořeny podle skutečných lidí a většina z nich je dodnes naživu.

Řídím se heslem, že to nejlepší se má nechat na konec, proto se další odstavce článku budou týkat, podle mého názoru, těch nejzajímavějších informací ze zákulisí Expozitury.

Téměř každá věc na světě má nějaké svoje nej. Ani v případě Expozitury tomu není jinak. Jedná se totiž o nejdražší seriál novodobé české historie. 260, takový je počet všech natáčecích dnů. Zajímá vás, kolik dní natáčela představitelka hlavní role, Hana Vagnerová? Tak se podržte, 218! V průběhu 269 kalendářních dnů jich zmíněná herečka strávila před kamerou. Chtěli byste vědět, kolik herců dohromady se v seriálu objevilo? Představte si, že až 338. To je docela dost, viďte? Pokud jde o členy výrobního štábu, tak jejich počet se vyšplhal na 180 lidí. Takže na filmu se celkem podílelo neuvěřitelných 518 lidí. Víme už tedy, kolik lidí na seriálu pracovalo, a dozvíme se i v kolika lokacích se natáčelo. Možná tomu nebudete věřit, ale těch lokací bylo jen o něco méně než herců. Rovné tři stovky míst navštívil štáb Expozitury.

Jak diváci Expozitury jistě vědí, v seriálu měla místo i unikátní vzpoura ve vězení. Natáčení této vzpoury probíhalo v reálném prostředí. Nešlo o žádné kulisy ani o bývalé vězení, jednalo se o skutečné a fungující zařízení! Natáčení seriálu se neobešlo bez použití vrtulníku. V jednom z dílů, tuším, že to bylo právě v tom minulém, byla i nehoda kamionu. Natáčení seriálu se však neobešlo bez škod. Dohromady 113 aut během něj havarovalo, bylo postříleno, vybuchlo nebo bylo zničeno nějakým jiným způsobem. Vzplanula také jedna loď. Myslím však, že ze všeho nejhorší je, že jednu luxusní vilu zasáhla protitanková střela a došlo k vypálení jednoho rodinného domu.

V seriálu se objevil i herec Vladimír Dlouhý. Vězeňský kaplan, kterého ztvárnil, byl jednou z jeho posledních rolí. V Expozituře si však nezahráli jenom herci, ale i zvíře. A ne ledajaké. Jednalo se totiž o živého lva.

To nejzajímavější však přijde teprve teď, i když pro některé z vás to možná ani tak zajímavé nebude, protože o tom možná už víte. Natáčí se totiž druhá série expozitury. O té si možná něco bližšího řekneme zase jindy.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_5429
IMG_0122
IMG_1235
narozky
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.