Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Šangri-la - hledání ztraceného ráje, unikátní výstava v Západočeském muzeu v Plzni

Šangri-la - hledání ztraceného ráje, unikátní výstava v Západočeském muzeu v Plzni

Z námého cestovatele, horolezce, potápěče, dobrodruha a zakladatele CK Livingstone, Ing. Rudolfa Švaříčka (* 1962) lákají extrémní oblasti v různých končinách světa. Podnikl náročné expedice v Africe, Asii v Nové Guineji, Indonésii, procestoval polární kraje a cestovatelská vášeň se mu stala celoživotní láskou. Soustavně se věnuje průzkumu odlehlých, izolovaných etnik. V poslední době ho upoutává život obyvatel rozlehlého území horského masivu Himálají - jednoho z možných míst mytické země Šangri-la, ztraceného ráje, v němž lidé žijí naplnění štěstím a mírem.

Společně s CK Livingstone uspořádal jedinečnou výstavu, nabízející návštěvníkům možnost vstoupit na práh nového poznání o životě, bohatosti kultury, zvyků, náboženství a přírody Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indie. Ve výstavním sále muzea se podařilo shromáždit množství originálních exponátů včetně obřadních předmětů a relikvií, které doplňují projekce, podtrhující autenticitu pocitů, které zde vnímáme. Výstava je interaktivní a umožňuje vyzkoušet si, jak znějí tibetské mísy či zvonek pro štěstí, jež lze posílit také poléváním sošky Ganéši, hinduistického boha se sloní hlavou, nebo roztočením tibetských modlitebních mlýnků s mantrami vysílat modlitby k nebesům… Tichý prostor svatyně navozuje poklid i v nás, za ní však již kypí rušný život Indie plný zvuků a vůní, jsou tu krámky i pec tandori s plackami, rikšou a všudypřítomnými posvátnými zvířaty. To jsme již ale lákáni do divočiny horské džungle, odkud nás pozoruje tygr lidožrout (naštěstí vycpaný). Život se tu odvíjí ve své plnosti a pestrosti až do své poslední etapy.

Rudolf Švaříček o výstavě říká: „Zde začíná vaše cesta při hledání bájného údolí Šangri-la, království věčného štěstí a blaženosti. Leží prý ztracené někde v lůně Himálaje. Vydejte se i vy na zajímavou cestu! Stejně jako mnoho dobrodruhů před vámi, kteří po mnoho generací záhadné himálajské údolí marně hledali. Projdete divokým horským pralesem se zvířaty i rušnými ulicemi indických měst, navštívíte královské město Káthmándú i údolí dřevěných chrámů, hinduistické ašramy, mešitu, svatyně, buddhistické chrámy tibetské náhorní plošiny, kuriózní zákoutí Bhútánu… V závěru čeká cesta tibetským peklem! Třeba naleznete ztracené království či ráj právě vy. Štěstí může mít různou podobu.“

Ojedinělá expozice Šangri-la, kterou otevřel Jeho Svatost Dalajlama, měla premiéru v Národním muzeu v Bratislavě, kde se jí zúčastnilo 77 000 návštěvníků. Úspěch sklidila také ve Zlíně, Ostravě, Olomouci, odkud putovala do Plzně, kde se již od 23. května 2014 těší velkému zájmu. Všechny exponáty, získané během čtvrtstoletí aktivního cestování, poskytl Rudolf Švaříček, ty z fauny pak ZOO a soukromí preparátoři.

Největší autorskou výstavu toho druhu ve Střední Evropě, můžete navštívit do 1. února 2015 denně kromě pondělí od 10-18 hodin v Západočeském muzeu v Plzni, Kopeckého sady 2.

Text a foto: Dana Vondrášková
http://www.sangri-la.cz/

___________________________________






 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2011-14
rakousko2011-20
priprava2011-05
80_2soutezni_den_290...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.