Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Marry Poppins opět Přiletí!

Marry Poppins opět Přiletí!

K do by neznal snad nejslavnější a také nejpodivuhodnější a nejoblíbenější chůvu všech dob Mary Poppins. Je to chůva, o které děti sní. Svět ji poznal díky knihám spisovatelky australského původu Pamele Lyndon Trawersové. Tato žena žila ve Velké Británii, byla také herečkou a její skutečné jméno znělo Helen Lyndon Goffova. Právě knihy, jejímiž hlavní hrdinkou byla Marry Poppins ji nejvíc proslavily. Ačkoliv autorka opustila tento svět již v roce 1996, její dílo je tu stále a těší se přízní čtenářů i diváků.

Pohádkový filmový muzikál „Mary Poppins“, který byl na motivy zmíněných knih natočen společností Walt Disney v roce 1964, byl nominován až třináctkrát na Oscara. Získal celkem pět těchto prestižních ocenění. Konkrétně to bylo za nejlepší střih, nejlepší vizuální efekty, nejlepší filmovou hudbu a nejlepší píseň. Oscara dostala také herečka Julie Adrewsová, která ztvárnila hlavní roli.

Není divu, že vznikl i muzikál „Mary Poppins“. Tento muzikál je také původně anglický. Poprvé se hrál v roce 2004 v Londýně v Prince Edward Theatre. Ihned se dočkala velkého úspěchu. Dalším městem, který muzikál navštívil byl New York.

Čeští diváci se tohoto muzikálu dočkali teprve v loňském roce, kdy jej měli možnost shlédnout v Městském divadle Brno a také v pražském divadle Hybernia. Režie se ujal Petr Gazdík. V hlavní roli se střídaly Alena Antalová, Radka Coufalová, Johana Gazdíková a Monika Absolonová. Byla to opravdu podívaná pro celou rodinu. Připomeňme si o čem tento muzikál vlastně byl.

Londýn, konec 19. století. Do rodiny Banksových přichází Marry Popins, aby se stala chůvou zdejších dětí. Tato téměř ideální chůva dovede také kouzlit. Díky ní se svět dětí, které byly dosud vychovávány velmi přísně a rodiče se jim nevěnovali, změnil k lepšímu. Přísný řád panující v domě Banksových před Mary Poppins také neobstál. Nakonec pomohla i rodičům pochopit, co je v životě skutečně důležité a přesvědčila je i děti o tom, že „stačí chtít a rázem vše je možné.“

Poslední představení v Městském divadle Brno uskutečnilo před Vánoci. Přesněji řečeno 21. prosince 2013. S diváky v divadle Hybernia se Mary Poppins rozloučila ještě dřív, koncem loňského května. Zkrátka „obrátil vítr“ a Monice Absolonové alias Marry Poppins nezbylo než naposledy proletět nad diváky Hybernie a rozloučit se nejen s nimi, ale i s rolí, kterou hrála. Sál byl tehdy vyprodaný a diváci děkovali hercům bouřlivým potleskem. Pro Moniku Absolonovou nebylo vůbec jednoduché se s postavou kouzelné chůvy rozloučit. Již během poslední scény se v jejích očích objevily slzy a při děkovačce bylo naprosto jasné, že tato role pro ni byla velmi významná. Sama zpěvačka prohlásila s dojetím: „Mary mi bude moc chybět, tohle představení opravdu miluju Na její – stačí chtít a vše je rázem možné! - nikdy nezapomenu. Potkala jsem při tomhle kouzelném představení spoustu skvělých lidí a jsem šťastná, že jsem mohla aspoň na krátkou chvíli být Mary!“

Derniéry muzikálu „Mary Poppins“ v divadle Hybernia se coby diváci zúčastnily i některé známé osobnosti jako například herec a zpěvák Ondřej Brzobohatý, překážkář Petr Svoboda, zpěvačka Tereza Mátlová, zpěvák Tomáš Beroun a mnoho dalších. Muzikál měl v Hybernii celkem třicet repríz. Za úspěchy, které slavil u diváků vděčí své čistotě, kvalitnímu zpracování a samozřejmě také vynikajícím pěveckým, tanečním i hereckým výkonům.

Pomyslné žezlo po „Mary Poppins“ převzal muzikál „Zorro“. Tento známý ochránce chudých se na pódiu zmíněného divadla začal objevovat od 16. října 2013. Monika Absolonová měla však stále co dělat. V „Zorrovi“ ztvárnila Inez. A když i Zorrovi vypršel čas, který mu byl v divadle Hybernia určen, stala se poslední francouzskou královnou Marií Antoinettou v dalším původním českém muzikálu, který měl premiéru nedávno.

Po veleúspěšné „Mary Poppins“ byli všichni zvědaví, jestli si i „Zorro“ získá přízeň diváků. Přiznám se, že „Zorra“ jsem na rozdíl od „Mary Poppins“ neviděla. Ale o tom, že se zalíbil není pochyb. Dokazuje to i fakt, že Marek Holý, který si ve zmíněném představení zahrál titulní roli, byl za svůj výkon nominován na Cenu Thálie, kterou také získal. Nominace na Thálii neminula ani Moniku Absolonovou. Vděčí za ní právě Mary Poppins. Její majitelkou se však nakonec nestala. Thálie byla udělená herečce Lucii Bergerové z Těšínského divadla.

Možná celou dobu přemýšlíte o tom, proč vlastně píši o něčem, co už je minulostí. „Mary Poppins“ však ještě letos do Prahy opět přiletí, aby potěšila všechny své fanoušky a připomněla, že stačí chtít a rázem vše je možné. Tuto báječnou novinu sdělila divákům sama producentka Ema Krahulíková a to právě na derniéře „Zorra“. Dalších třicet repríz „Mary Poppins“ se uskuteční opět v Hybernii od prosince 2014 do ledna 2015. Takže diváci společně s kouzelnou chůvou oslaví Vánoce, rozloučí se se starým rokem a přivítají nový.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_0999
v-dolina2010-02
rovna_prava_pro_vsec...
P5303071
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.