Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Alfons Maria Mucha

Alfons Maria Mucha

N arodil se 24. července 1860 v Ivančicích. Český malíř a designér v období Art nouveau. Narodil se v rodině Ondřeje Muchy a jeho ženy Amálie. Kromě Alfonse měli ještě dva dcery. Vystudoval Slovanské gymnázium a neúspěšně se pokoušel o studium na pražské Akademii. Začal pracovat jako písař u ivančického soudu. Připravoval pro ochotnická představení dekorace a plakáty, navrhoval pozvánky.

V roce 1875 se zrodila jeho první přesně datovaná kresba, představuje Janu z Arku na hranici. Roku 1879 začal pracovat ve Vídni jako malíř divadelních dekorací pro firmu Kautský-Brioschi-Burghardt. Z Vídně odešel do Mikulova, kde maloval portréty místních. V roce 1883 hrabě Khuen-Belassim vyzval Muchu k vytvoření dekorací interiérů zámku Emmahof (Emín) poblíž Hrušovan nad Jevišovkou.

Roku 1885 začal studovat akademii výtvarných umění v Mnichově a o dva roky později v Paříži Julianovu akademii a později přešel na Colarossiho akademii. Byl pověřen ilustrovat Výjevy a epizody z německé historie od Charlese Seignebosa.

K osudovému zlomu v jeho kariéře došlo roku 1894. Získal objednávku na plakát pro Sarah Bernhardtovou. Nastalo jeho nejslavnější období na přelomu 19. a 20. Století, když pracoval v Paříži. Oženil se a odcestoval do Spojených států, aby si vydělal na realizaci projektu Slovenská epopej. Tento projekt maloval na zámku Zbiroh a byl dokončen v roce 1928 a mecenáš Charles Crane ji věnoval Praze. Cyklus pláten byl dříve viděn na zámku v Moravském Krumlově a nyní je umístěn v Praze ve Veletržním paláci.

Mucha nebyl pouze grafikem, ale zasahoval do všech uměleckých oborů sochařstvím počínaje a divadlem konče. Byl umělec v oboru užitého umění, mimo jiné vytvořil grafickou podobu československých bankovek i návrh okna v katedrále sv. Víta. Byl rovněž dobrým fotografem. Fotografie používal jako předlohu při své malířské tvorbě.

Alfons Mucha zemřel v Praze 14. července 1939 po výslechu gestapem na zápal plic. Je pochován je na hřbitově na Vyšehradě.

Eva Kozelská


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

cyklomaraton-k24-201...
img_3769
IMG_1223
P6265909
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.