Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Kdo získá cenu Thálie?

Kdo získá cenu Thálie?

C eny Thálie se udělují každoročně. Letos proběhne již 21. ročník udělování těchto cen. Slavností předávání zmíněných cen se uskuteční 29. března od 20.00 v Národním divadle. Je všeobecně známo, že nic na světě není zadarmo. Ani cena Thálie není výjimkou tohoto nepsaného pravidla. Ten, kdo chce získat šanci dostat tuto cenu, musí nejdřív podat nějaký mimořádný umělecký výkon. Hlavně za to jsou tyto ceny udělovány.

Činohra, balet, opera a pantomima, to jsou čtyři, řekněme, hlavní obory, ve kterých jsou výkony hodnoceny. Avšak ani obory, jako je muzikál, opereta nebo jiný hudebně dramatický a tanečně dramatický žánr, nejsou v tomto případě opomíjeny.

Karel Dobrý, Tereza Vilišová, Nikola Márová, Jiří Přibyl, Jiří Langmajer, Monika Absolonová, to jsou jména jen několika umělců, kteří jsou nominovaní na cenu Thálie za rok 2013. Nominovaných, kteří se o zmíněné ocenění „utkají“, je celkem dvacet čtyři. Pokud byste chtěli spatřit největší počet potencionálních držitelů na toto ocenění, museli byste se vydat do Národního divadla v Praze. Tamější umělci mají pět nominací. Jen o jednu méně je jich v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Další tři nominace připutovaly ke členům Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Ani Divadlo Hybernia v koprodukci s Městským divadlem Brno nepřišlo zkrátka. Může se pochlubit dvěmi nominacemi. Stejnou šanci jako uvedená divadla má ještě dalších deset scén z devíti měst. Vybrat laureáty je úkolem členů kolegia, jimž velí hudební skladatel Zdeněk Barták. V rozhodování členům kolegia pomáhají návrhy porot. V Jejich kompetenci je mimo jiné i udělení zvláštní ceny za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění v kterémkoliv z oborů. Prezidium herecké asociace se poradí s návrhem porot a udělí také ceny za celoživotní mistrovství. Má totiž i právo udělit Thálii činohernímu herci, či činoherní herečce, kterým není víc než třicet tři let, a to za dosavadní mimořádné výkony.

Na odpověď na otázku: kdo získá cenu Thálie, si budeme muset ještě pár týdnů počkat. Není však vyloučeno, že toto ocenění nepoputuje mimo jiné i do Těšínského divadla. Mezi nominovanými je totiž i jedna z členek České scény zmíněného divadla, herečka Lucie Bergerová. Právě této herečce, která si získala mé sympatie nejen svým krásným a sympatickým vzhledem, ale hlavně svým hereckým uměním jsem se rozhodla věnovat další část tohoto článku.

Zaměstnanci portálu www.super.cz se zúčastnili tiskové konference, na které byly vyhlašovány nominace na divadelní ceny Thálie v kategorií muzikál. Tam si ihned získala jejich pozornost krasavice, která si našla své místo k sezení vedle neméně půvabné zpěvačky Moniky Absolonové. Monika Absolonová byla stejně jako mnoho televizních diváků milovnicí telenovely „Divoký anděl“ a o Lucii Bergerové, která byla právě tou zmíněnou krasavicí, se smíchem prohlásila: „Vypadá jako Natalia Oreiro, co?“ Já osobně jsem herečku Natalii Oreiro viděla jednou na plakátu. Přiznám se, že mě nikdy nenapadlo přirovnávat k ní někoho. Ale musím uznat, že na slovech Moniky Absolonové něco je. Lucie se jí opravdu trochu podobá a možná dokonce víc než trochu. Telenovelu „Divoký anděl“ jsem nikdy nesledovala ani jsem nebyla obdivovatelkou Natalie Oreiro. Nelze sice popřít, že tato herečka byla a jistě pořád je velmi krásná, Lucie Bergerová se mi však zdá přece jenom hezčí. Jak jsem se již výše vyjádřila, snad je tomu tak proto, že je mi sympatická, líbí se mi, jak hraje, a také proto, že pracuje v Těšínském divadle a je zkrátka naše.

Zmíněná herečka z Českého Těšína, byla kdysi i v našem hlavním městě. Tam byla nejen přítomná na vyhlašování výsledků nejspíš nejznámější zpěvácké ankety „Zlatý slavík“, ale dokonce osobně předávala první cenu v kategorií zpěvačka Lucii Bílé. Svět velkého šoubyznysu ji však neláká a nehrne se do něj. V Českém Těšíně, kde nejenom pracuje, ale také bydlí a stará se o své dvě děti, jí nic nechybí ke spokojenosti. Ona sama prozradila: „Jsem spokojená maminka a žiju v Těšíně ráda, i když za námi už není nic, jen Slovensko a Polsko, samozřejmě Nádherná krajina.“ Hoříte zvědavostí, jak dlouho už je pracovním místem Lucie Bergerové jeviště Těšínského divadla? Tak já vám to povím. Již sedm let je herečka v angažmá tohoto divadla.  

V pátek 31. března od 19.00 hrála Česká scéna Těšínského divadla muzikál „Báthoryčka“. Jedná se o původně slovenský muzikál a zmíněné divadlo je vůbec prvním divadlem v Čechách, ve kterém jej shlédnout. Jak již sám název napovídá, muzikál pojednává o jedné z nejzáhadnějších a nejkontroverznějších postav všech dob, o hraběnce Alžbětě Báthoryové, která je všeobecně známá jako čachtická paní. Titulní roli svěřil Choreograf a režisér Jaroslav Moravčík Lucii Bergerové. Právě tato role jí vynesla nominaci na Cenu Thálie. Ve zmíněný večer  muzikál mimo jiné viděli i členové odborné poroty Ceny Thálie. Ti byli výkonem uvedené herečky natolik ohromení, že ji nominovali. Měla jsem tenkrát to veliké štěstí, že jsem ve stejný večer byla v tamějším divadle a muzikál viděla na vlastní oči. Musím říct, že výkon představitelky hlavní role byl opravdu dechberoucí.

Hraběnka Alžběta Báthoryová se podle legendy koupala v krvi nevinných dívek jenom proto, aby si uchovala mládí a krásu. Její představitelka se může kromě jiného pochlubit i velmi mladistvým vzhledem. Zaměstnancům výše uvedeného portálu, kteří s ní hovořili, to nedalo a zeptali se, jestli náhodou herečka nepoužívá také nějakých takových podobných metod. Lucie Bergerová však naštěstí není jenom krásná žena a skvělá herečka, ale má také smysl pro humor. Proto na jejich otázku se smíchem odpověděla: „To ne, ale koupu se často, někdy i několikrát denně.“ V reportáži, kterou zaměstnanci portálu www.super.cz s herečkou natočili, dokonce zaznělo z jejích úst místní těšínské nářečí, ve kterém řekla větu, že je odtud. A jak je to s jejími znalostmi polského jazyka? Herečka umí těšínským nařečím (po naszymu), polsky rozumí a dovede si domyslet významy slov, ale brilantně polsky nehovoří, jak sama řekla.

Ženu, která s Lucii Bergerovou dělala rozhovor zajímalo také, jak se jí role krvavé hraběnky hraje. Herečka s úsměvem prohlásila, že skvěle. Muzikál je podle jejího názoru výborně, dokonce skvostně napsaný. Tuto práci považuje za výbornou a hudbu za skvělou. Prohlásila také, že se na každé představení velice těší, jelikož ji představení vždycky vtáhne. Podle jejího názoru se vede přenášet atmosféru muzikálu, která je opravdu výjimečná, i na diváky. Na otázku, jestli se i obyvatelé Slovenska a Polska vypraví do Těšínského divadla, když je to odtamtud tak blízko, herečka odpověděla: „Já myslím, že určitě.“

Lucie Bergerová je tedy o krok od ceny Thálie, stejně jako všichni ostatní nominovaní. Jestli ji skutečně získá, to se uvidí. Ale přiznám se otevřeně, že bych jí to moc přála a držím jí palce, aby jí to vyšlo.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2010-14
okolo-msk2011-301
konf-bez-barier10
P1090996
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.