Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Vaše příběhy Radost z dítěte

Radost z dítěte

B ýt těhotná a nic netušit - je to opravdu možné? „Častěji, než si lidé myslí, ale většinou spíše v zemích s méně pokročilým zdravotnickým systémem,“ stává se to z rozlišných příčin: Pokud je budoucí maminka plnoštíhlá, často vůbec nepozoruje, že jí roste břicho. U mnohých žen se jedná také o poruchu tělesných pocitů, často kombinovanou se zvýšenou necitlivostí vůči bolesti. A někdy bývají pohyby dítěte vysvětlovány střevními kolikami.

Dalším důležitým faktorem je ošetřující lékař, pokračují odborníci. On nebo jeho kolegové ženu prostě správně nevyšetří. Přitom by se při bolestech břicha jednoduchým ultrazvukem objevilo každé těhotenství. Bohužel případů, kdy lékař špatně vyšetří pacienku, stále přibývá.

Dáša takovou zkušenost s nesprávnou diagnózou zažila na vlastní kůži. Zpočátku si myslela, že asi snědla něco špatného, když se náhle kvůli bolestivým křečím sotva udržela na nohou. Strašně ji bolelo i v podbříšku, kroutila se bolestmi, proto si zavolala pohotovost. Lékař její stav rychle diagnostikoval: „Je to jasné, jedná se o zúžení střev!“ Poradil jí, aby ze sebe dostala jakýmkoli způsobem všechno ven.

Po hodině na toaletě náhle přerušil její bolestné sténání nečekaný zvuk: pláč dítěte! porodila holčičku - měřila 53 centimetrů a vážila 3110 gramů! Bylo to pro ni obrovské překvapení. Vůbec si svého těhotenství nevšimla. Nikdy jí nebylo špatně, měla také normální menstruaci. Jen krátce si stěžovala na bolesti žaludku a také přibrala. Přičítala to stresu v zaměstnání.

Dítěti dramatické okolnosti jeho narození nijak neuškodily, je naprosto zdravé. A také Dáša se už z úleku vzpamatovala. Navzdory všemu tomu rozčílení a šoku je narození holčičky to nejkrásnější, co se jí mohlo stát! Devět měsíců v sobě nosila dítě, ale nevěděla o tom. A na lékaře, který ji ani pořádně nevyšetřil, už raději zapoměla!

Anna Hlisnikovská


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_5435
47_1soutezni_den_270...
IMG_0125
edf-tour-2010-bielsk...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.