Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Vaše příběhy Láska na celý život

Láska na celý život

P rvní láska prý dlouho nevydrží, ale tento příběh Jany a Pavla dokazuje opak. Jana se s Pavlem znali už od svých patnácti let. Chodili spolu na gymnázium. Jana seděla ve třetí lavici u okna a on v páté lavici u dveří. Celou dobu ji pozoroval a pokukoval po ní. Po dlouhé době oťukávání došel Pavel k závěru, že se mu Jana líbí a tak se jednoho dne odhodlal a pozval ji na rande.

Jana byla v té době mladá, nezkušená a doma ji vedli dost zkrátka. Pavel se jí sice moc líbil, ale přesto schůzku odmítla. Jenže ctitel Pavel se nevzdával a za několik týdnů svůj pokus o rande zopakoval. Pozval Janu do cukrárny na koktejl a laskonku. A tak Jana šla, protože odjakživa měla ráda sladké. Vlastně se dá říct, že ji Pavel ulovil na laskonku. Jejich vztah se pak vyvíjel pomalu a úměrně jejich věku.

Zpočátku to bylo takové pubertální poblouznění, pak následovala fyzická přitažlivost, která se časem změnila v hlubší cit a pravou lásku. O čtyři roky později to završili svatbou a za další rok už měli děťátko.

Dnes jsou spolu už 30 let, a když se ohlídnou do minulosti, musí jen konstatovat, že oba ničeho nelitují. Ano občas Janu jedna z jejich kamarádek popíchne, jestli jí nevadí, že za celý život poznala jen jednoho chlapa. Jana však přiznává, že ona není žádný bouřlivák a netouží po milostných dobrodružstvích a sexuálních zkušenostech. Má ráda klid a její manžel je hodný člověk, který ji miluje i celou svoji rodinu. A to ji stačí. Proč se vydávat na „tenký led“ a zkoušet něco nového?

S Pavlem se po těch letech mají rádi, mají spolu dvě děti. Jsou dobří přátelé a to je možná víc, než vášniví milenci. Znají důkladně jeden druhého a dokážou si vyhovět. Kamarádství je pro ně víc než jakákoliv zamilovanost nebo sexuální vzrušení. Jana ví, že to všechno po čase ze vztahu vyprchá. Ale v každodenním životě člověk potřebuje někoho, na koho se může spolehnout. A to je i její Pavel. Občas má Jana taky obavy, jestli Pavlovi není líto, že za celý svůj život měl jen jednu ženu. Muži to mají v tomto ohledu jinak. Říká si, co když i její Pavel ztratí v padesáti letech rozum, chytne druhou mízu a začne chodit za ženskýma. Ale radši na to ani nemyslet. Zatím má Jana pocit, že jim to spolu funguje a to je pro ni důležité. Samozřejmě i Jana s Pavlem si prošli nejednou krizí.

Párkrát se stalo, že Jana na manžela i žárlila. Třeba na třídním srazu, kam přišli spolu jako manželé a všichni jim tehdy prorokovali, že jim to nevydrží, že se určitě rozejdou, protože první láska dlouho nevydrží. Na tom večírku se do Pavla pustila bývalá spolužačka Magda (mimochodem dvakrát rozvedená se třemi dětmi) a před zraky Jany začala s Pavlem koketovat. Nutno říct, že Jana měla takový vztek, že jí cizí ženská svádí manžela. Pavla, to zprvu taky asi bavilo, nebo mu dělalo dobře, že o něj projevuje zájem i někdo jiný. Jana žárlila a vadilo jí to, po chvilce to nevydýchala a odešla domů. Její manžel vzápětí dorazil za ní a říkal: Jani co blbneš, vždyť to byla jenom legrace. „Já přece miluju jen tebe“. Janu toto vyznání zahřálo u srdce. Ale i Pavel párkrát žárlil na Janu a možná, že vzájemná chvilková nejistota dodala do jejich vztahu to správné koření.

Evita


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3700
okolo-msk2011-303
img_3682
27_zahajeni_2609-162...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.