Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Vaše příběhy Návštěva hřbitova

Návštěva hřbitova

V těchto dnech více než jindy navštěvujeme hřbitovy a vzpomínáme na své blízké zemřelé. Tak i já jsem se svou rodinou navštívila hřbitov. Jsou tam pochovaní mí prarodiče a hlavně maminka. Ta už tam odpočívá pár let, a přesto mi pořád chybí. Maminka zemřela po těžké nemoci, to že si pro ni přijde smrt, jsem věděla dopředu, ale když přišla, byla jsem jí zaskočená a nepřipravená. Jedinou útěchou mi bylo, že maminku už nic nebolí a je jí snad tam na druhém světě lépe.

Na smrt blízkého člověka, kterého máme rádi, se nejde připravit. Smrt mi vzala maminku, a tu máme v životě jen jedinou. Vždyť mámy svým dětem přejí jen to nejlepší, prožívají s nimi vše dobré i špatné. Když se nám přihodí něco zlého, snaží se nám pomoci a nemají škodolibou radost z našeho neúspěchu. Umí potěšit slovem i pohlazením. Častokrát se na své potomky i zlobí a ty menší plácnou občas přes zadek. Ale dělají to pro naše dobro, protože nás mají rády a chtějí, aby z nás vyrostli dobří lidé. To si ale uvědomíme, většinou až se sami staneme rodiči.

Když jsem tak stála nad jejím hrobem, přemýšlela jsem nad tím, jaké by to bylo, kdyby maminka žila. To bychom teď nestáli na hřbitově, ale seděli u ní doma, pili kávu a bylo by nám dobře. Mohla bych za ní zajít se svými starostmi i radostmi. Když se mi narodila nejmladší dcera, nemohla jsem se s maminkou podělit o svou radost. Nemůžu se jí svěřit ani se svými starostmi. Jediné co můžu, tak zapálit na hřbitově svíčku, pomodlit se a v dobrém na svou maminku vzpomínat.

Myslím, že tak nějak všichni v těchto dnech vzpomínáme na ty, kteří už tu nejsou.

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

60_vylet_2809-1323
narozky1
13
img_3665
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.