Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Vaše příběhy Marcela: Skoro neslyším, ale díky sluchadlu můžu normálně pracovat (Ordinace.cz)

Marcela: Skoro neslyším, ale díky sluchadlu můžu normálně pracovat (Ordinace.cz)

K vůli zánětům středního ucha skoro neslyší. Přesto pracuje v bance a komunikuje s klienty. Devětačtyřicetiletá Marcela Otýpková z Ostravy vůbec neslyší na pravé ucho a s tím levým je to horší a horší. Mohou za to častá onemocnění středního ucha, virózy a záněty v dětství.

Marcela se sice naučila odezírat, ale přece jen - dobrý sluch je pro ni prioritní. Pracuje totiž jako bankovní úřednice a denně jedná s klienty. Lékaři ORL kliniky ostravské fakultní nemocnice pro ni našli řešení. Byla první pacientkou, které voperovali takzvané BAHA sluchadlo.

„U tohoto sluchadla dochází k přenosu zvuku pomocí kosti, její vibrací. Používá se především u pacientů, kteří mají problém v oblasti středního ucha, trpí častými záněty nebo výtokem z ucha a není možné u nich řešit problém klasickými vzduchovodovými sluchadly nebo operací. BAHA sluchadlo je připevněno v lebce pomocí speciálního šroubu,“ vysvětluje přednosta ORL kliniky ostravské fakultní nemocnice Pavel Komínek s tím, že tyto zákroky se v Česku doposud prováděly jen v pražském Motole.

Paní Marcela si BAHA sluchadlo před operací nejdříve nanečisto vyzkoušela – nemocnice jí ho půjčila, nosila ho na čelence, uprostřed čela. „Jen jsem na něm nesměla mít čepici, protože to pak moc vibrovalo,“ vzpomíná pacientka.

Po několika měsících od unikátní operace se cítí dobře a také se jí splnilo přání – pořádně slyší plakat čerstvě narozenou vnučku. O svoje zkušenosti se chodí do nemocnice dělit s dalšími adepty na implantaci této pomůcky. A povzbuzuje je.

„Slyším až moc dobře. Manžel z legrace říká, že by potřeboval dálkové ovládání BAHA sluchadla, aby mě občas mohl vypnout. I v práci mě museli kvůli hluku přesadit,“ směje se paní Otýpková. Jako většina špatně slyšících lidí se bez sluchadla těžce pohybovala a orientovala v prostoru. „Nejhorší bylo, když jsem šla třeba po chodníku, přes cestu, nevěděla jsem, odkud přijíždí auto. Když jsem s BAHA sluchadlem poprvé uslyšela sanitku, štěstím jsem se rozplakala,“ tvrdí paní Marcela.

autor: Redakce Ordinace.cz


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

okolo-msk2011-103
img_9120
septik
luhacovice-03
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.