Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Vaše příběhy Dobrý soused (Dobromysl.cz)

Dobrý soused (Dobromysl.cz)

P etr Suk je pětatřicetiletý mladý muž, který má specifický syndrom, co mu neumožňuje žít v náročném každodenním pracovním režimu. Své dny si ale dobře organizuje, má přátele a přírodu, v níž relaxuje.

Jaká je tvá zkušenost se speciální základní školou- kam jsi chodil, na co vzpomínáš?

Chodil jsem do zvláštní, neboli pomocné, školy a chodil jsem na Prahu 6, do Dejvic. Na školu vzpomíná v dobrém, i na učitele a taky na jedu hrozně hodnou pracovnici, která nám tam pomáhala s problémy. Občas jsem pomáhal školníkovi na školní zahradě, měl jsem tam i slečnu, se kterou kamarádím dodnes .

Co jsi se naučil v SDM na Hvozdech, jaký byl tvůj studentský a pracovní vývoj?

Na Hvozdy jsem přišel náhodou. Ze školy, kam jsem chodil nejdříve, jsem nechtěl, ale když jsem poprvé přijel na Hvozdy, tak mě to zaujalo- a hlavně mám rád přírodu, tam to bylo pro mě jak ušité. Naučil jsem se tam hodně věcí. Nejdřív jsem tam byl jako chovanec, a pak- asi po 4 letech- jsem začal pracovat jako pomocný údržbář a dost jsem se naučil, jak třeba posekat zahradu a různé opravy. Měl jsem dobrého kamaráda, který mě hodně naučil, a taky na mě dohlížel, a jmenoval se Ondra.

Co rád děláš ve volném čase?

Moje koníčky? Velmi rád jezdím na kole, chodím na procházky s pejskem, občas si zajdu i s kamarádem do nějakého pražského bazénu nebo aquaparku. Moc rád houbařím, rád se věnuji zahrádce na baráčku, ve volném čase jsem na internetu atd.

Jak se tvůj život změnil přestěhováním z Prahy, jaké je to v Třeboníně?

Můj život se ani nezměnil přestěhováním, jen jsem rád, že nebydlím v Praze v paneláku. Věčně tam byly nějaké problémy, třeba nejezdil výtah- a nebo na patře pobývali bezdomovci. Byty se převáděly na družstvo a nám povolili byt prodat, tak jme ho prodali a za to jsme si koupili pěknej baráček v obci Třebonín. Je to malá obec, je tu moc pěkně a ani bych se odtud už nestěhoval, jak se mi tu líbí.

Vím, že komunikuješ přes sociální sítě, jaká je tvá zkušenost?


Na internetu rád surfuju na seznamkách, protože hledám slečnu nebo ženu na seznámení, taky chodím na portál facebook, kde si dopisuju s přáteli a nebo hraju hry a tak různě, koukám na videa a na různé prodejce, a taky tam mám svojí banku a chodí mi vyúčtovaní za mobil.

Zdroj: Petr Suk


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6265914
rovna_prava_pro_vsec...
P5303074
P6231614
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.