Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Vaše příběhy Dáte si zmrzlinu?

Dáte si zmrzlinu?

N arodila jsem se předčasně na rozhraní 6. a 7. měsíce a proto nevidím. Svůj handicap však nějak zvláště neřeším a žiju jako ostatní lidé, tedy snažím se o to. Sportuji s pomocí svého přítele a hodně dobrýh kamarádů. A ne jen to. Svůj dosavadní život beru jako jednu velkou zkušenost. Někdy to, že nevidím, je i výhodné. Ptáte se kdy a jakou může člověk najít výhodu ve svém handicapu? To je jednoduché, třeba při nakupování zmrzliny. A co se vlastně přihodilo?

Jedno krásné sluneční odpoledne jsem se svými kamarády Digim a jeho přítelkyní Martinkou zaskočila na zmrzlinu a byla tam hodně velká fronta. A tak mně napadlo, že pro kornoutky s tolik vytouženou hmotou dojdu já. Kamarádi udali směr a já šla kupředu. No a ač jsem věděla kde je konec řady a že bych se tam měla postavit, bylo mi taky jasné, že to bude na hodně dlouho. Šla jsem tedy určeným směrem a došla jsem přesně před človíčka rozhodujícího se, jakou že to zmrzlinu si vlastně koupí. Já už měla v objednávce jasno. Cestou k pultíku jsem si totiž opakovala jedna karamelová, druhá jahodová a třetí čokoládová s polevou. A pán uviděl mě a moji bílou hůl. Pustil mě tedy před sebe. Zakoupila jsem požadované zmrzliny u pultíku, snědla svoji a další dvě jsem vzala kamarádům. Jak jsem zmrzliny nesla? Každou v jedné ruce nad hlavou a hůlku v puse mezi zuby. No musím říci, že to bylo hodně zajímavé. Nikoho jsem nenaštvala, alespoň mi to není známo.

Zuzka Chamulová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6231621
krajsky-odborn13
75_2soutezni_den_290...
m-r-polsko2011-09
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.