Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Nekorektní zaměstnávání OZP Nekorektní jednání zaměstnavatele

Nekorektní jednání zaměstnavatele

Byla jsem zaměstnána jako pomocný obchodní referent ve firmě se sídlem v Bystřici. Ač jsem měla smlouvu sjednánu tam, pracovala jsem v prostorách jiné firmy, v Třinci, v níž majitelka firmy z Bystřice byla jednatelkou. Tato druhá firma neměla zřízena CHPM. To mi bylo podivné a nevím, zdali je v pořádku prolínání dvou firem. Jednání tohoto zaměstnavatele bylo vůbec velmi specifické a v závěru i podlé.

Zaměstnavatelka byla chvíli nadšena z toho, že umím dobře pracovat s PC a měla jsem pracovat jako administrátorka e-shopu, ale toto pracovní zařazení nebylo zohledněno ve smlouvě ani platově. Svoji práci jsem nemohla dobře dělat, protože mě od ní (od pc) neustále zaměstnavatelka volala, stále si vymýšlela jiné činnosti. To podej, to zvedni, tam jdi, to utři, nakonec jsem i vysávala koberec ve skladě, vytírala a utírala regály..., prostě jsem byla za poskoka.

I když jsem měla ve svých dokladech od lékaře vymezeno, že nesmím zvedat těžká břemena, nerespektovala příliš ani to a při práci mě nařizovala zvedat je, a to stále dokola, opakovaně. Když jsem to odmítala, byla nepříjemná.

Došlo to tak daleko, že jsem nakonec nevydržela ten stres (hodinu dojíždění z bydliště ráno, hodinu po práci a 8,5 hodiny v práci shon), žádné vymezení povinností jednotlivých zaměstnanců, spíš zmatek v činnostech, odbíhání od rozdělané práce k jiné a zvedání břemen. Nakonec jsem ulehla s nemocnými zády a pracovní poměr ve zkušební době zrušila s tím, že jsem v něm uvedla (byť jsem nemusela) zdravotní důvody potvrzené aktuálně neurologem ohledně břemen a zad, která mám opakovaně operována a implantováno šest titan šroubů s přepážkami, proto mám i invalidní důchod (ID) I. stupně.

Uvedla jsem to do rozvázání pracovního poměru také proto, že pokud rozváže zaměstnanec pracovní poměr sjednaný přes Úřad práce (ÚP) do půl roku bez vážného důvodu, nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti, dokud tato půlroční doba neuplyne a může se jen registrovat na ÚP. Takže bych mohla skončit 3 měsíce bez financí. Ale já měla závažné důvody a také jsem se zpět na ÚP registrovat nemusela, jelikož jsem si sama práci obratem našla.  

Mezitím zaměstnavatelka ještě dost nepříjemně manipulovala s místem výkonu práce – nejdřív se rozhodla, že budu pracovat na pc z domu (vydrželo to asi týden), pak 3x týdně, pak 2x týdně, nakonec jsem měla dojíždět denně. Protože jsem místo práce neměla vymezeno ve smlouvě, nemohla jsme se bránit, i když CHPM bylo vymezeno na pracovišti zaměstnavatele.  

Poslední lednová výplata mi přišla později, než bylo vymezeno v pracovní smlouvě (do 15. dne měsíce), a zdála se mi nějak moc nízká, a tak jsem si vyžádala výplatní pásky (odůvodnila jsem to nástupem do nového zaměstnání a kontrolou z ÚP), moje nové místo vzniká totiž na základě kontroly ÚP a vymezením CHPM - pracovního místa - v mém bydlišti jako OZP. A s tímto odůvodněním si je zaměstnavatelka neodvážila mi je neposlat, respektive tím pověřila účetní firmu. Podotýkám, že do té doby jsem kontakt na externí účetní firmu neměla, nevěděla, kde sídlí, ač jsem se na ni doptávala.

Obratem jsem se tedy emailem zpět doptala účetní, proč je ve výplatách takový rozdíl – prosincová v pořádku a lednová tak nízká s vysokými odpočty. Bylo mi řečeno, že jsem nepodepsala daňové prohlášení za rok 2014 a tak mi naskočila vysoká daň a úlevy jako ID žádné. Rovněž mi účetní sdělila, že tento tiskopis předala k podpisu mojí zaměstnavatelce, avšak ta se mi o něm ani nezmínila ani mi jej nepředala. Nyní se domnívám, že to udělala schválně a vědomě, protože jsem se jejímu nekorektnímu jednání bránila a nesouhlasila s ním a následně odešla ve zkušební době. Proto se domnívám, že pochybení není na mé straně. Kdybych totiž věděla od účetních, že je nutno prohlášení podepsat, dorazila bych za nimi a udělám to. Nebo bych se o to postarala skrz finanční úřad sama v případě, že by mi zaměstnavatel dal najevo, že odpočty skrz něj mi nebudou poskytnuty. I účetní spoléhala na zaměstnavatele, kterému mé daňové prohlášení předala, namísto mě. Domnívám se, že jdou li věci takto přes zaměstnavatele, účetní a zpět, měla mě na daňové prohlášení minimálně upozornit, ideálně dát k podpisu.

Neprávem mě připravila o částku více než dvou tisíc korun na mých úlevách, na něž mám ze zákona nárok i z titulu svého ID. Zaměstnavatelka bere na OZP a na firmu s CHPM dotace z ÚP a já spadám do této kategorie. Jakým právem mi sahá na mé úlevy, které mám i z titulu svého zdravotního stavu?  

Požádala jsem účetní o nápravu - dodatečný podpis daňového prohlášení a přepočet výplaty s doplatkem dlužné částky. Opověděla mi, že to již nelze, přičemž současná účetní současného zaměstnavatele mě při konzultaci této věci sdělila opak - že to napravit lze – podepsat DP, přepočíst a pak přehledy a dokumenty, které se odesílají následně na kompetentní místa lze dodatečně doslat opravné.  

K jednání se zaměstnanci mám výhrady nejen já, ale i ostatní zaměstnanci. Je zde velká fluktuace lidí, což lze jednoduše zjistit v registraci zaměstnanců na ÚP a domnívám se, že to svědčí o nekorektním jednání zaměstnavatelky s lidmi. A úplně nejlepší je, že se ona paní prezentuje jako ochránce OZP a ID pracovníků, přičemž s nimi zametá a jedná nefér. Prý by nás nikdo jiný nezaměstnal, protože jsme chudáci.

Nyní pracuji jako technická podpora u firmy zabývajíc se IT, a pomáhám uživatelům s tvorbou web stránek.

Věřím, že věc bude kompetentními orgány důkladně prošetřena, a že křivda nejen na mně v této firmě spáchána, bude beze zbytku napravena, že se domohu svých práv potažmo financí zpět, a zaměstnavatelka bude nejen sankcionována, ale také se napříště zcela vyvaruje takového jednání.

Vím, že mohu odpočet uplatnit (ale až za rok) sama přes finanční úřad a zpět odpočty dostanu, byla bych to udělala i nyní, kdybych nemyslela stejně jako účetní zaměstnavatelky, které předala mé daňové prohlášení, že budou odpočty realizovány skrz firmu. To však vinou zaměstnavatelky nebylo dotaženo, prostě mi daňové prohlášení nepředala a zůstalo nepodepsané. Jedná se mi o samotný princip, že si někdo může dovolit takto manipulovat s prostředky de facto zdravotním omezením druhého a také jednání dané osoby vůči ostatním lidem.  

Pavla

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

okolo-msk2011-206
P6265912
56_vylet_2809-1033
IMG_0135
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.