Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Velká kniha o čakrách

Velká kniha o čakrách

Anodea Judith
Grada – Alferia 2022, 304 s.

Anodea Judith (nar. 1952), světově proslulá terapeutka, jež po dvacet pět let praktikuje jógu a somatickou terapii s využitím znalosti funkce systému čaker, je zároveň autorkou oceňovaných publikací, mezi nimiž Velká kniha o čakrách zaujímá přední místo a v novém vydání vychází v nakladatelství Grada.

Výjimečná publikace poskytuje praktický výklad k porozumění funkce systému čaker, sedmi hlavních energetických míst v těle, odkazující přitom na tantrickou filozofii, pozitivně otevřenou fyzickému i duchovnímu životu. Ve druhém vydání autorka nabízí více odkazů na toto učení a soustřeďuje se na vnější i vnitřní realitu. „Čakry nejsou pouhá energetická centra v našem těle – odhalují nám důmyslnou mapu universálních principů, jež se coby progresivně transcendentní sféry skutečnosti navzájem složitě proplétají. Branami do těchto rozličných sfér jsou právě úrovně vědomí představované čakrami.“

Význam čaker je podrobně vysvětlen v první části knihy včetně vybraných meditací, dechových cvičení a jógových ásan zaměřených na vyladění konkrétní čakry. Ačkoliv jde o účinné cviky, u některých chybí zejména pro začátečníky upozornění, že se nemají provádět při některých onemocněních, např. svíčka při vysokém krevním tlaku a zvýšené činnosti štítné žlázy, nebo tzv. rybí pozice se nedoporučuje při vysokém krevním a nitroočním tlaku, při potížích v oblasti krční páteře apod. Je tedy žádoucí nejdříve se ujistit v některé příručce o józe, o jejich vhodnosti.

Ve druhé části knihy se Anodea Judith zabývá vzájemným působením čaker, jejich významem v mezilidských vztazích a rozvíjením zdravých čaker u dětí. Díky možnosti samotestu s výslednou analýzou si každý může ověřit jejich aktuální stav.

Jedinečná kniha ozřejmuje vše o činnosti čaker, o jejich důležitosti pro zdraví, osobní růst a poznání úrovní vědomí každého z nás. Využívá přitom nejideálnějšího propojení různorodých konceptů Západu a Východu, ducha a hmoty, těla a duše.

Dana Vondrášková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

13-opava-jakartovice
krajsky-odborn02
P6231601
84_ruzne_0110-0943
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.