Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Pražské ptactvo

Pražské ptactvo

Veleslav Wahl
Leda 2021, 272 s.

Veleslav Wahl (1922-1950) se po celý svůj dramatický, předčasně ukončený život věnoval velké lásce a vášni, ornitologickému výzkumu. Cenné poznatky shrnul v unikátní publikaci Pražské ptactvo, která vyšla v roce 1944 a je dodnes oceňována odborníky i širokou veřejností.
Vztah k ornitologii se u Veleslava Wahla projevil již v dětství. Fascinoval ho život ptactva zejména na rodinné hájovně v polesí Pankrác u Bělé pod Bezdězem, dnes památkově chráněné. Svá pozorování zapisoval do objemné rukopisné kroniky, bohužel ztracené. Naplno se ornitologii mohl věnovat jako vědecký asistent pražské zoologické zahrady. Pečlivě vedl podrobné záznamy o ptactvu na území Prahy a jejím okolí, jež zúročil v legendární práci Pražské ptactvo, psané způsobem spojujícím hluboké znalosti s elegancí projevu. Je obdivuhodné, že tak průlomovou práci sepsal a vydal ve dvaadvaceti letech.

První část knihy je věnována vztahu člověka a ptactva. Autor si všímá života a zvyklostí ptáků vyskytujících se v různých částech města - v sadech, vilových čtvrtích, předměstích, v blízkosti řeky i ulicích velkoměsta - a věnuje se rovněž opeřencům, kteří se tu při svém tahu zastavují nebo jen přelétávají. Druhý díl, nazvaný Avifauna Prahy se zaměřuje na jednotlivé druhy žijící na území metropole. U každého je podrobně zaznamenán popis, biotop výskytu, rozšíření v Čechách i jeho přítomnost v Praze a okolí.

Výsledky trpělivých hodin, dnů, měsíců a let zasvěcených bádání o životě ptactva jsou neocenitelným přínosem i v současné době, neboť umožňují sledovat a porovnávat migraci, výskyt včetně mizejících či naopak se rozrůstajících ptačích druhů v průběhu uplynulé doby.  Například u slavíka obecného autor mimo jiné uvádí, že hnízdil hojně v Kinského zahradě, Královské oboře nebo v Dolní Šárce. Dokonce přesně lokalizuje hnízdiště slavičích párů a všímá si, že se při jarním tahu „zastaví jednotliví ptáci ve Fürstenberské zahradě a okolních zahradách, někdy též nad Jelením příkopem.“

Přínosná kniha vychází v nové úpravě na počest ornitologii, v níž je Veleslav Wahl uznávaným odborníkem, a zároveň jako hold výjimečné osobnosti, statečnému člověku, jehož aktivní činnost v odbojovém hnutí proti nacistické okupaci byla oceněna vysokým vyznamenáním. Za svůj postoj a odvahu postavit se i nesvobodě komunistického režimu byl však odsouzen k trestu smrti a navzdory žádosti o milost byl ve svých dvaceti osmi letech popraven. K jeho rehabilitaci došlo po roce l989.

Publikace Pražské ptactvo tak získává kromě odborného významu i nadčasový rozměr.

Dana Vondrášková

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

krajsky-odborn06
rakousko2011-25
henri_mattoni
P5303041
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.