Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Jak se dělá imunita

Jak se dělá imunita

Blanka Říhová, Marek Šťastný
Albatros Media – CPress, 2021, 216 s.

Česká vědkyně, mikrobioložka a imunoložka, prof. RNDr. Blanka Říhová, CSc., ověnčená prestižními cenami, spolu s kolegou dr. Markem Šťastným, Ph.D., se specializací na imuno-onkologii, vydala publikaci na aktuální téma naší imunity.
Autoři se snaží co nejpřístupnější formou přiblížit velice složitou a fascinující funkci imunitního systému v našem těle. Představují sofistikovanou soustavu s obrovským potenciálem funkcí a bezpočtem specializovaných buněk, které na sebe navzájem působí a ovlivňují se. Řízené reakce složek imunitního systému vnímá lékařská věda jako imunitní reakce. Jsou provázány s nervovým a endokrinním systémem, aby zabezpečily náš život.
Oba specialisté vysvětlují úlohu imunity při obraně vlastního a ochraně před cizím organismem se schopností rozlišit nebezpečné od neškodného. Objasňují, proč a jakým způsobem funguje získaná i vrozená imunita v případě akutního zánětu. Dozvídáme se rovněž informace o plazmatických buňkách tzv. továrnách na protilátky, o rozdílnosti v imunitě žen a mužů a dispozicích k autoimunitnímu onemocnění, Alzheimerově chorobě či o nežádoucích reakcích na vakcinaci. Autoři se zabývají dále imunitou u novorozenců, těhotných a kojících žen, stejně jako postupné, věkem se vyčerpávající funkcí imunitního systému. Ukazují, jak se chovají buňky rozpoznávající a ničící nádory a viry v infikovaných buňkách. Aktuální problematika očkování před infekcemi připomene i faktory k posílení imunity: pravidelný přiměřený pohyb, správná výživa s přísunem vitaminů, posilující spánek. Zaujme, do jaké míry působí na imunitu užitečný i škodlivý stres, mikrobiom či rizikové faktory alergií a obezity.

Velmi přínosné jsou články o imunoterapii národových onemocnění, autoimunitě jako reakci poškozující vlastní buňky nebo o epidemiích včetně současné koronavirové s poukazem na význam nových vakcín.

Kniha je určena odborné i laické veřejnosti a téma imunity v ní oba autoři podávají způsobem přijatelným pro obě skupiny, které zajímá, „jak se dělá imunita“.

Dana Vondrášková

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

10
v-dolina2011-13
rovna_prava_pro_vsec...
m-r-polsko2011-10
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.