Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Můj první kurz léčivých rostlin

Můj první kurz léčivých rostlin

Ursel Bühringová
Znalosti a recepty pro domácí lékárničku
Albatros Media – Mladá fronta 2021, 160 s.

Ursel Bühringová (nar. 1950), zdravotní sestra, léčitelka a lektorka je uznávanou odbornicí v oboru moderní fototerapie. Jako první založila roku 1997 v Německu Školu léčivých rostlin. Znalosti o síle „zelených přítelkyň“, jak je sama nazývá, předává v přednáškách, výuce i knihách. Za svoji angažovanost v této oblasti byla oceněna Regio Prize za „Zdraví a výživu“.
Účinky přirozené a nejstarší formy léčení „zelenou cestou“ se lidem osvědčují po dlouhá staletí. Proto se i v současnosti s důvěrou obracíme k léčivé síle rostlin v podobě potravin nebo bylin, jež vhodně doplňují a někdy zcela nahrazují klasickou léčbu medikamenty.

Autorka příjemnou formou seznamuje s nejdůležitějšími poznatky tradičního bylinného léčení i moderní fytoterapie. Čtenáře učí rozpoznávat rostliny běžně se u nás vyskytující a seznamuje s jejich ozdravnými účinky i kontraindikacemi. Nabízí recepty, jak si snadno připravit zdraví prospěšné čaje, krémy, masti, tinktury, koupele, oleje, obklady, inhalace, šťávy nebo chutná medicinální vína.

Přehledně koncipovaná kniha je členěna do kapitol o léčivých rostlinách, jejich sběru i používání podle konkrétních zdravotních obtíží a onemocněních. Nalezneme zde doporučení pro upevnění zdraví v závislosti na ročním období - jarní a podzimní kúru, vitalizující rostliny pro zimní dobu, ale také přírodní antibiotika proti infekcím a bylinám podporujících imunitu. Seznámíme se s užitečnými bylinkami, jejichž užívání pomáhá při bolestech hlavy a migréně, kašli nebo nachlazení - výborný je například tymián, na onemocnění úst a krku účinkuje šalvěj i křen, dobré trávení usnadní řebříček. Jiné léčivky užijeme při nadýmání, průjmu či zácpě, křečích, anebo při péči o kůži a o rány, z nichž výjimečnými a téměř univerzálními vlastnostmi je proslulý heřmánek, bez a měsíček. Další se hodí zvláště pro muže, ženy nebo děti.

Praktická učebnice léčivých bylinek s mnoha barevnými fotografiemi informuje o  důležitých rostlinách, jejichž znalosti nám autorka předává laskavým způsobem, abychom je v tomto unikátním kurzu léčivých rostlin přijali za své zelené přátele.

Dana Vondrášková

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3656
46_1soutezni_den_270...
p1050771
IMG_0129
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.