Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Léčivá síla stromů

Léčivá síla stromů

Pavla Apostolaki
Grada  2021, 128 s.


Pavla Apostolaki, promovaná historička a geografka je renesanční ženou s širokým okruhem zájmů. Působí jako nezávislá novinářka, lektorka jógy, průvodkyně a fytoterapeutka s pětadvacetiletou praxí.  
V přírodě se odmalička cítila dobře, a když jí dědeček učil poznávat ozdravné účinky bylin, rostlin, keřů a stromů, probudil v ní zájem, který prohloubila studiem Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně a poznatky z aromaterapie, fytoterapie a Bachových esencí. Zúročila je ve své knize, v níž seznamuje s historií stromů, jejich působením na člověka, přibližuje dendrologii v praxi a doporučuje i několik tipů výletů za památnými či jinak zajímavými stromy.

Podrobněji představuje sedmnáct stromů běžně se vyskytujících v našich lesích, sadech, zahradách i ve volné přírodě. Jsou mezi nimi ovocné druhy nebo borovice, smrk, bříza, modřín, jedle, dub, dřín, jeřáb oskeruše, jírovec, ořešák i lípa. Jejich charakteristiky přibližují původ a historii, léčivé účinky včetně receptů a tipů, jak je využít pro své zdraví. Autorka připomíná i některé neprávem zapomenuté návody, jako v případě všestranného využití dubu, jehož pupeny hojí sliznice, harmonizují žlázy s vnitřní sekrecí, kůra pomáhá proti bakteriím či průjmu, sedací koupele zase ulevují při hemoroidech, zatímco nápoj ze žaludů posiluje zažívání a dodá organismu novou sílu. Poznatky a zajímavosti o léčivých stromech jsou psány s erudicí, letitými zkušenostmi, láskou a úctou.

Jediné, co lze jinak přínosné knize vytknout, je návod na sběr březové vody ze stromu, který bohužel postrádá důležité upozornění, že ke sběru je nutné povolení majitele lesů, jinak hrozí velká pokuta za porušení lesního zákona na ochranu přírody. Získat povolení pro amatérské pouštění žilou stromům je velmi nesnadné a je to tak s ohledem na zdraví stromů i lesů správné. Doporučuji proto raději zakoupit březovou mízu ve specializovaných obchodech či lékárnách, kde jsou dostupné za příznivou cenu.

Všechny popsané recepty Pavla Apostolaki sama vyzkoušela, doporučuje však s ohledem na jejich specifika i potřeby jednotlivce užívat je s rozumem, a v případě chronického či akutního onemocnění se raději poradit s odborným lékařem.

Zdařilé, přehledné grafické zpracování s množstvím barevných fotografií vhodně doprovází text a spolu s příjemným formátem činí z knížky vítaného pomocníka, seznamujícího s vlastnostmi stromů i využitím jejich ozdravných účinků, jež s úspěchem praktikovaly generace našich předků.

Dana Vondrášková

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_0999
P5303048
v-dolina2010-07
IMG_0204
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.