Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Mámino poslední objetí

Mámino poslední objetí

Frans de Waal
Co nám emoce zvířat prozrazují o nás samých
Práh 2021, 288 s. + 12 s. foto příloha

Dojemné video zachycující poslední objetí holandského biologa Jana van Hoofa, jenž se přišel rozloučit s šimpanzicí Mámou před její smrtí, vyvolalo nebývalou odezvu. Přesvědčivě dokázalo, že nejsme sami, kdo prožívá emoce. Touto otázkou se z různých úhlů zabývá také výjimečná, oceňovaná kniha, zkoumající i nevšední život Mámy a dalších zvířat v porovnání s chováním člověka.
Výzkumník chování primátů Frans de Waal ve své nové publikaci potvrzuje, že „emoce jsou v živočišné říši všude, od ryb přes ptáky až po hmyz a dokonce i u inteligentních měkkýšů, jako je chobotnice.“  Jako vnímavý pozorovatel si dlouhodobě všímá vzorců chování, projevů citů a řeči těla, jež jsou u lidí i primátů velice podobné. Bylo vědecky prokázáno, že například usmiřování „praktikují všichni společenští savci, od krys a delfínů po vlky nebo slony a dokonce i ptáci.“ Autor je přesvědčený, že zkoumání zvířecích emocí si zaslouží pozornost, neboť může doplnit poznatky také o lidském bytí.

Stejně jako Jan van Hoof i autor si vytvořil silné pouto s šimpanzicí Mámou. Obdivuhodná je přitom skutečnost, že dva členové různých druhů, kteří se dlouho znali, se dokázali respektovat jako jednotlivci, bez jakékoliv mentální nadřazenosti, u lidí vesměs obvyklé. Vzájemná podobnost projevující se i v tělesné konstituci nabízí možnost hlubokého propojení s ostatními primáty. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, do jaké míry jsou některé naše dojmy opodstatněné, zda nejde jen o lidskou projekci, včetně domněnky, že si zvířata uvědomují blížící se konec jejich života apod. Překvapivá jsou i fakta o smíchu jako kontextu dalšího chování, empatie a soucitu. Přes veškerou snahu o pochopení jsou však pro nás pocity zvířat stále tajemstvím, které můžeme jen částečně odhalovat testováním jejich reakcí. K zamyšlení jsou zároveň úvahy, jak jsme my sami k sobě navzájem empatičtí. „Empatii regulujeme, jako bychom otevírali či zavírali dveře, v závislosti na tom, s kým se identifikujeme a ke komu máme blízko.“

Fascinující vědomosti spojující život a vnímání člověka s jeho zvířecími druhy předkládá autor natolik poutavě a na mnoha příkladech doslova ze života, že čtenáře snadno vtahuje do uchvacujícího světa zvířecí říše, jejíž živočišní zástupci v ní žili mnohem dříve, než člověk. Popisuje a srovnává emoce, o nichž tvrdí, že „jsou jako orgány. Všechny emoce potřebujeme a všechny máme totožné s ostatními savci.“ Projevy moci člověka, jeho emoční inteligenci či vnímání současně porovnává s chováním lidoopů. V tomto směru předkládá svěží a z různých úhlů pojímané úvahy spolu s prokázanými, mnohdy velice překvapivými výsledky bádání. Doplňuje je řadou osobních zkušeností i konkrétních zážitků a příhod, prožitých při dlouhodobé vědecké práci. Odhalují, zda a co zvířata cítí, v čem jsme si v chování podobní a co si neseme jako společné znaky našeho genetického kódu.   

I když výzkumy pokračují, jedno je jisté. “Emoce dávají všemu smysl a jsou hlavními podněty pro naše uvažování i celý náš život. Nechoďme kolem nich po špičkách: je čas, abychom se postavili čelem k tomu, že emoce řídí i životy zvířat.“

Jedinečná publikace Franse de Waala zaujme svou specifičností i podnětnými pohledy na náš společný svět sdílený se zvířaty. Dostalo se jí několika prestižních ocenění a stala se vítězným titulem Amazon Best Books of 2019 v kategorii Věda a zároveň i bestsellerem New York Times.

Dana Vondrášková

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

narozky3
PICT0166
03-opava-jakartovice
IMG_0975
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.