Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Deset zenových vteřin

Deset zenových vteřin

Eric Maisel
Dvanáct zaklínadel pro hledání a nalézání smyslu, klidu a vnitřní síly

Anag 2021, 224 s.

Eric Maisel, americký psychoterapeut a učitel, je zkušeným odborníkem v oblasti kritické psychologie, psychiatrie a také kreativity i péče o duševní zdraví. Vydal přes padesát úspěšných knih, které stejně jako jeho přednášky, jež podniká po celém světě, se těší velkému zájmu.

Ve čtivé knize Deset zenových vteřin nabízí jednoduchou a časově nenáročnou metodu koncentrace, díky níž lze velmi rychle nabýt zklidnění a ukotvení zejména ve stresových situacích, které dennodenně zažíváme. Může se jednat o důležitou schůzku, zácpu v dopravě, úkoly, jejichž termín se zdá nesplnitelný, řešení konfliktů v rodině, nebo o návštěvu lékaře či jednání s náročným šéfem a podobně.

Snadná metoda pomohla a pomáhá mnoha lidem, kteří si ji nemohou vynachválit. Přitom stačí jen deset vteřin, aby se projevil její okamžitý efekt. Základem je vědomé dýchání, při němž se používá některé ze „zaklínadel“, afirmací, pomáhající rychle ovládnout naše rozptýlení, podrážděnost, úzkost, nervozitu nebo chaotičnost a nesoustředěnost. Zajistí, abychom se v sobě více ukotvili a zklidnili se. Pokud dokážeme být koncentrovaní, můžeme se vyhnout nevhodným a neuváženým reakcím i rozhodnutím, jejichž důsledků pak často litujeme.

Autor vysvětluje účinky deseti zenových vteřin a dokládá na mnoha konkrétních příkladech lidí, kteří metodu koncentrace běžně používají a sdílejí své zkušenosti, jak jim zkvalitnila život. Potvrzují, že k „dosažení koncentrace potřebujeme myšlenky určitého typu“. Ty kniha nabízí a vysvětluje, jak je účinně používat v běžných každodenních situacích, v pracovním a osobním životě i při zásadních či osudových rozhodnutích. Jejich praktikováním se změní úzkosti a pesimismus v nový postoj k životu, posílí sebedůvěru, pozitivní naladění a optimismus.

Dana Vondrášková

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140800
77_2soutezni_den_290...
40_1soutezni_den_270...
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.