Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Život je sladký. Z historie cukrářského řemesla na Plzeňsku

Život je sladký. Z historie cukrářského řemesla na Plzeňsku

Jitka Janečková a kolektiv autorů

pro Knihovnu města Plzně p. o. vydal Miloslav Krist – ArtKrist Plzeň 2020, 416 s.

Téma cukrářského řemesla bylo zpracováno v odborných publikacích o cukrářských oborových normách, technologii a výrobě i v titulech pro obor vzdělání cukrář a pekař. Všeobecnému zájmu se těšily receptury sladkých pokrmů od slavné Magdaleny Dobromily Rettigové (Domácí kuchařka či Kafíčko a vše, co je sladkého), v současnosti pak především kuchařky s osvědčenými tradičními nebo krajovými recepty a na popularitě získává i moderní pojetí cukrařiny.

Je třeba upozornit na novou a zcela jedinečnou publikaci Život je sladký. Z historie cukrářského řemesla na Plzeňsku, Knihovny města Plzně, vydanou koncem roku 2020 ve velkorysém pojetí i formátu, jíž se záhy po vydání dostalo zasloužené publicity.

Jde o unikátní dílo, jež se jako první uceleně a podrobně zabývá historií cukrářského řemesla v plzeňském regionu. Prezentuje výsledky soustředěné badatelské práce odborné archivářky PhDr. Jitky Janečkové z Archivu města Plzně, autorky hlavní části knihy, a kolektivu renomovaných znalců, archivářů, muzejníků plzeňského regionu i Mgr. Hany Horákové z Knihovny Plzeň.

Prvotním impulzem bylo bádání vyučeného cukráře Vladimíra Milta v etnografických sbírkách Západočeského muzea v Plzni, jenž výsledky ojedinělého zkoumání zveřejnil v únoru 2019 na výstavě Život je sladký aneb Cukráři jedou, perníky vezou, která se setkala s mimořádným ohlasem. Paní Mgr. Jana Horáková, vnučka plzeňského cukráře Josefa Klepsy, v té době zpracovávala rodinnou pozůstalost ve spolupráci s PhDr. Jitkou Janečkovou. Cukrářské téma obě natolik zaujalo, že se rozhodly vydat o něm publikaci za přispění Vladimíra Milta, pátrajícím po cukrářských rodech na Plzeňsku, sběratele a typografa Miloslava Krista, odborných autorů i pamětníků a mistrů cukrářského oboru. Vzniklo tak úctyhodné dílo, jež si zaslouží pozornost odborné i laické veřejnosti.

První část knihy, nazvaná Sladký život v průběhu staletí. Cukroví, cukrárny, cukráři a cukrářské rody v českých zemích a na Plzeňsku, seznamuje s cukrářstvím od starověku až po 20. století. V jednotlivých kapitolách se zaměřuje na perníkářství v Plzni a Praze, rozvoj cukrářství, jeho proměny, specializace i na živnostenská společenstva a spolky v Plzni do roku 1948. Čtenář se dozví mnoho zajímavostí, mimo jiné proč mívaly cechy perníkářů ve znaku sv. Marka, kdy se peklo obřadní pečivo a slavnostní koláče nebo informace o stolování na šlechtických sídlech, o výrobě a užívání čokolády, oplatek, zmrzliny apod. Kapitola Sladké řemeslo v jihozápadních Čechách mapuje cukrářskou výrobu ve městech jižního Plzeňska, Rokycanska a v Sušici. Zachycena je i historie proslulých cukráren, včetně luxusní pražské, založené roku 1911 ve Vodičkově ulici Františkem Myšákem, dodnes hojně navštěvované. V dalších oddílech je věnována pozornost výchově a vzdělávání cukrářů v Plzni, likvidaci živností, anebo jejich začlenění do komunálních podniků (např. Jednota, Pramen, Restaurace a jídelny), ale i vyhlášeným cukrárnám, kavárnám s prodejem sladkých produktů a obchodům s mléčnými lahůdkami. Nejen pamětníci si připomenou slavné potravinářské výstavy Ex Plzeň (největší gastronomický veletrh v Československu představoval v letech 1966-2001 výrobky potravinářského průmyslu domácích i zahraničních firem), kde se úspěšně propagovaly rovněž oceňované výrobky cukráren a pekáren.

Ve druhé části Sladký život ve 20. století. Cukroví, cukrárny, cukráři a cukrářské rody na Plzeňsku ve vzpomínkách pamětníků se připomínají oblíbené cukrárny v Plzni – U Nováků, mléčný bar u Velkého divadla, cukrárna Corso nebo Finlandia ad. Velice cenné jsou živé vzpomínky rodin vážených cukrářů na Rokycansku, v Sušici, na severním a jižním Plzeňsku a v Plzni včetně známé Mirky van Gils Slavíkové, popisující, jak se dostala k cukrářskému řemeslu, s nímž se proslavila ve světě a prozrazující svůj recept na domácí kynuté buchty nebo hnětýnky z Malče. Několik desítek pamětníků, potomků někdejších mistrů i cukrářů současných, vzpomíná na radosti i strasti cukrářského řemesla, které ve svém výsledku bylo sladce lahodné, avšak znamenalo mnoho náročné a pečlivé práce i tvůrčí invence. Každý příběh v sobě nese autentické zážitky a dokazuje, že poctivá řemeslná práce přináší radost cukrářům, a hlavně zákazníkům, jimž příjemně oslazuje život. Najdeme zde původní receptury pověstných výrobků soukromníků i cukrárenských podniků, k nimž patří například chodský trojlístek, rodinné recepty na hnětýnky z Volyňska a Horažďovicka, obřadní pečivo mrváň, nugátové řezy, plzeňskou třenou máslovou bábovku nejznámějšího českého perníkáře Miroslava Pelikána či dobové receptury z Helclovy cukrárny, nejstaršího známého cukráře v Plzni aj.

Závěr poskytuje bohatý poznámkový aparát, slovníček cukrářských termínů a slangu, seznamy zkratek, použitých pramenů, obrazových příloh a jmenný rejstřík.

Publikace je cenným přínosem jak z pohledu historického vývoje cukrářství, tak osobními výpověďmi a vzpomínkami pamětníků, množstvím vzácných archivních fotografií, dobových dokumentů i dokladů z rodinných sbírek, z nichž mnohé dosud nebyly uveřejněny. Ačkoliv podtitul upřesňuje, že se práce týká cukrářského řemesla na Plzeňsku, ocení ji každý se zájmem o historii sladkého řemesla i život v minulých staletích.

Dana Vondrášková


Knihu je možno objednat či zakoupit na adrese:
Knihovna města Plzně, B. Smetany 13, 301 00 Plzeň, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript
Přímý prodej je možný v kanceláři Polanovy síně ve 2. patře v ul. B. Smetany 13
po předchozí dohodě: Mgr. Jana Horáková, tel.: 378 038 206, e-mail:  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P5303073
P5303054
v-dolina2010-10
edf-tour-2010-bielsk...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.