Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Rozhlednovým rájem 2019

Rozhlednovým rájem 2019

Rozhlednovým rájem 2019

Jiří Štekl
61 renovovaných, nových a ještě novějších rozhleden České republiky

Nová kniha Jiřího Štekla (nar. 1955), milovníka a oceňovaného znalce rozhleden, přináší aktuální informace o našich nedávno postavených a obnovených rozhlednách, které osobně poznal, popsal a precizně nakreslil.

Plzeňský rodák svoji vášeň pro cyklistiku a cestování zúročil v další, již sedmé knize, věnované rozhlednám. Na kole a vlakem se dopravuje k objektům své touhy – elegantním vyhlídkovým stavbám, střídmé či architektonicky nápadité konstrukce, jichž v naší zemi stále přibývá. Jejich popis s důležitými údaji vystihuje přesná a dokonalá autorova kresba. Nechybí vyznačení místa na mapě republiky i na podrobnější mapce s vyznačením trasy a nejbližší železniční zastávkou. Přehledné piktogramy prozrazují typ rozhledny, rozsah výhledu, otevírací dobu i nejlepší způsob dopravy. Cyklisté uvítají zmínku o vhodném typu kola stejně jako upozornění na náročnost terénu. Ostatní vysvětlivky informují o možnosti občerstvení, vstupném, suvenýrech nebo turistických známkách. Uvedeny jsou GPS souřadnice a nově také QR kód. Vhod přijde velká mapa na poslední dvoustraně s přehledně vyznačenými rozhlednami.

V závěru autor popisuje napínavé zážitky Ze života rozhlednáře…, doplněné fotografiemi. Zaujme rovněž „něco málo dat pro statistiky“ - například o nejvýše i nejníže položených stavbách, nejsjízdnějších, ale také obtížně sjízdných trasách, prudkých a dlouhých stoupání po různém povrchu, anebo o četnosti rozhleden. Věděli jste, že nejvíce se jich nachází ve středočeském kraji včetně Prahy – 59, a co se týče okresů, pak vítězí Děčín a Uherské Hradiště?

Vyznavače turistiky Jiří Štekl ujišťuje, že „turistika po rozhlednách se dá pěstovat prakticky celoročně“. Jeho nová kniha tak může být každému vítaným a spolehlivým průvodcem, stejně jako skvělé webové stránky, které našim rozhlednám věnoval.

Cykloknihy 2019, 80 s.

Dana Vondrášková




 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

konf-bez-barier08
luhacovice-20
img_9120
68_vylet_2809-1855
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.