Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Jóga v terapii

Jóga v terapii

Jóga v terapii

David Emerson
Trauma-sensitivní jóga jako pomocník při léčbě traumatu

Při léčbě klienta, který trpí interpersonálním traumatem jako je chronické zneužívání v dětství nebo domácí násilí, nemá verbální terapie vždy ten nejlepší efekt. Pro tyto klienty jsou trauma a jeho důsledky natolik zabudované do osobnosti a tak komplexní, že omezení klientových zkušeností na sadu symptomů, případně navrhování změn v kognitivním rámci nebo v rámci behaviorálních vzorců ignoruje důležitého a klíčového hráče: tělo.

Odborníci v oblasti duševního a mentálního zdraví většinou souhlasí, že v případech komplexního traumatu se v těle nachází a manifestuje mnoho utrpení – sebenenávist, stud a strach. Například žena, která zažívala v dětství sexuální zneužívání, může mít navzdory úspěšné pracovní kariéře období, kdy nedokáže vnímat končetiny a cítí celkové odpojení od své fyzické podstaty. Přeorientování klientky na tělo a vytváření „tělesného pocitu“ může být klíčem k odemknutí její bolesti a nasměrováním k léčení.

Tato kniha představuje úspěšnou intervenci nazvanou Trauma-sensitivní jóga (TSJ), což je program pro traumatizované klienty založený na vědeckých důkazech, který jim pomáhá v bezpečném a vědomém propojení s vlastním tělem.

Klinický psycholog nemusí mít znalosti a povědomí o józe, aby porozuměl a používal tyto jednoduché techniky, které jsou zde prezentovány uceleně a ve stručném a čtivém formátu. Trauma-sensitivní jóga pomáhá klientům dosáhnout hlubšího a trvalejšího uzdravení.

Kniha obsahuje více než 30 fotografií s různými jógovými formami a v poslední kapitole je uvedeno portfolio jógové praxe krok za krokem, které lze používat při práci s klienty.

Maitrea 2019, 176 s.

Nakladatelství Maitrea



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

12-opava-jakartovice
PA062163
v-dolina2011-11
krajske_shromazdeni_...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.