Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Nikdy není pozdě začít znovu

Nikdy není pozdě začít znovu

Nikdy není pozdě začít znovu

Julia Cameronová, Emma Livelyová
Objevování kreativity a smyslu života ve středním věku a dále

Po úspěšných publikacích a bestselleru Umělcova cesta, které uznávaná americká umělkyně Julia Cameronová (nar. 1948) napsala, se může český čtenář seznámit i s jejím novým dílem, na němž se podílela rovněž hudebnice a spisovatelka Emma Livelyová.

Kniha představuje esenci z autorčina pětadvacetiletého vyučování a snaží se odpovědět na otázku „Co dál“ lidem vstupujících do svého „druhého dějství“. Předkládá, co mohou udělat pro obnovení kreativity, obohacující život o nové tvůrčí impulzy. Nikdy není pozdě začít si plnit sny, na které dosud nebyl čas. „Cokoli si myslíte nebo věříte, že dokážete udělat, začněte s tím. Protože čin má v sobě kouzlo, požehnání a sílu.“ Motivací může být tříměsíční program, který rozvíjí ukryté či potlačené vlohy. Autorka v něm pomáhá seniorům odstranit pochybností, posiluje jejich sebedůvěru, laskavost vůči sobě, pocit pokory, nezdolnosti i svobody a zbavuje je osamělosti a izolace. Součástí programu na podporu vnitřní kreativity je probuzení vitality a stanovení nových dosažitelných cílů.  

Kniha je určena zejména těm, kteří se rozhodnou v rámci dvanáctitýdenního programu uplatnit doporučené rady ve svém životě, osloví však i další čtenáře, neboť v ní naleznou mnoho podnětných impulzů a nových úhlů pohledu na dosavadní život a zároveň možnost, jak lépe porozumět svým vnitřním potřebám. Autorka je představuje vnímavě, s láskou i humorem a dokládá na mnoha příkladech ze zkušenosti své i přátel, jak ozdravnou silou tento program dokáže působit. „S úžasem začnete poznávat a oceňovat sami sebe jako jedinečnou bytost, která může světu mnohým prospět.“

Maitrea 2018, 338 s.

Dana Vondrášková




 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140766
v-dolina2011-05
p1050771
okolo-msk2011-104
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.