Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Umělcova cesta

Umělcova cesta

Umělcova cesta

Julia Cameronová
Duchovní cesta k vyšší kreativitě

Uznávaná americká filmová režisérka a scénáristka Julia Cameronová (nar. 1948) inspirovala touto knihou nespočet lidí, kteří díky ní mohli svobodně a naplno rozvinout svůj přirozený kreativní potenciál v oboru, jemuž se věnují anebo chtějí věnovat, ale dosud k tomu nezískali odvahu. Publikace, jež se záhy po vydání stala bestsellerem, rozhodně stojí za připomínku.

Kniha je výjimečná tím, že pomáhá nalézt a odstranit bloky v naší sebedůvěře, získané v rodině, ve škole či v různých, někdy zdánlivě i nevýznamných situacích, které ve svém důsledku oslabují odvahu a brání nám uskutečňovat – nejen umělecké – plány a sny. Autorka předkládá v promyšleném dvanáctitýdenním ozdravném programu řadu podnětů a způsobů, jak se zbavit nezdravých návyků i názorů a naopak podněcovat radost z využívání vnitřní kreativity. Stačí se pevně a s vírou rozhodnout, pak „se zároveň pohne i Prozřetelnost“, vedoucí vás k cíli. Jde o duchovní cestu, již definuje spisovatel A. P. Čechov: „Chcete-li pracovat na svém uměleckém díle, pracujte na svém životě.“ Je nezbytné nejdříve dospět ke svému já, které tvůrčím způsobem vyjádříme. „Umění spočívá v okamžiku setkání: setkáváme se se svou pravdou a setkáváme se sami se sebou a se svým sebevyjádřením.“

„Abyste chytil míč, musíte ho chtít chytit,“ je tedy třeba nestěžovat si neustále na mizerné přihrávky, ale natáhnout se a sáhnout po tom, co skutečně chceme.

Tato velice prospěšná kniha v nás posiluje svobodu otevřít se kreativitě a naučit se ji vyjadřovat. Umožňuje „uvědomit si vlastní sebezničující chování a vidět jasněji, jaké překážky mohou ležet na naší individuální stezce. Zároveň pomáhá identifikovat touhy a sny a dosahovat jejich uskutečnění. Učí, jak si dodávat sílu a rozvíjet se.“ Jednoduše a výstižně se o umělecké práci vyjádřil Martin Ritt, jeden z nejlepších a nejcitlivějších amerických filmařů všech dob, režisér, herec a dramatik: „Umění? Prostě to dělejte!“ Při absolvování předkládaného účinného programu to půjde mnohem snadněji.

Maitrea 2009, 320 s.

Dana Vondrášková




 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

priprava2011-01
rovna_prava_pro_vsec...
p1140810
edf-tour-2010-bielsk...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.