Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Den poté

Den poté

N orman et al. (2021) zjišťovali, jak se změnila schopnost řídit motorové vozidlo po účasti na čtyřdenním hudebním festivalu, kde zkoumané osoby pily alkohol. Autoři zjistili, že schopnost řídit motorové vozidlo byla podstatně zhoršena, i když se hladina alkoholu přiblížila nule. To je v souladu s předchozími studiemi, (např. Gunn et al. 2018, Verster 2014), které také konstatovaly zhoršenou schopnost řídit motorové vozidlo při kocovině.

Zhoršená schopnost řízení během kocoviny má řadu příčin, k nim patří poruchy vodního a minerálního hospodářství, somatické obtíže, spánková subdeprivace, hypoglykémie i přímé ovlivnění mozkové kůry kocovinou (Karadayian et al., 2019) a předchozím pitím alkoholu. S bezpečným řízením motorového vozidla není slučitelný ani odvykací stav, který kocovinu u některých osob provází.

Řízení motorového vozidla v kocovině je samo o sobě právně nepostižitelné. I tak ale představuje značné riziko pro takto indisponovaného řidiče i další účastníky silničního provozu. Podle údajů ministerstva vnitra má v Česku řidičský průkaz přibližně 60 % obyvatel. Spotřeba alkoholu je v Česku vysoce nadprůměrná. Lze předpokládat, že v kocovině řídí motorové vozidlo velký počet osob. To se jistě podstatným způsobem podílí na počtu a závažnosti dopravních nehod.

MUDr. Karel Nešpor, CSc.

Literatura
Norman T, Monds LA, Dilevski N, Riordan B, Peacock A, Ferguson SG, Kuntsche E, Bruno R. Assessing driving-relevant attentional impairment after a multiday drinking session: A two-phase pilot study. Alcohol Clin Exp Res. 2022; 46(4):628-640.
Gunn C, Mackus M, Griffin C, Munafò MR, Adams S. A systematic review of the next-day effects of heavy alcohol consumption on cognitive performance. Addiction. 2018; 113(12):2182-2193.
Karadayian AG, Lombardi P, Bustamante J, Lores-Arnaiz S. Alcohol hangover effects on brain cortex non-synaptic mitochondria and synaptosomes bioenergetics. Alcohol. 2019; 77:113-123.
Verster JC, Bervoets AC, de Klerk S, Vreman RA, Olivier B, Roth T, Brookhuis KA. Effects of alcohol hangover on simulated highway driving performance. Psychopharmacology (Berl). 2014; 231(15):2999-3008.


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6231619
84_ruzne_0110-0943
09
03
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.