Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Změny, k nímž dochází v mozku při abstinenci od alkoholu a drog

Změny, k nímž dochází v mozku při abstinenci od alkoholu a drog

J e už dlouho známo, že zneužívání alkoholu a jiných drog včetně marihuany vede ke strukturálním změnám mozku. Podle novější práce autorů Daviet et. al. (2022) lze negativní strukturální změny v mozku pozorovat i při pravidelném pití dávky kolem 16 g 100% alkoholu, což odpovídá necelým 2 dcl vína za den. Tyto změny se zvyšují úměrně s dávkou.

Strukturální změny v mozku při abstinenci

Touto problematikou se zabývala řada prací. Parvaz et al. (2022) shrnuli výsledky 45 studií na toto téma a konstatují, že přinejmenším částečné strukturální zlepšení lze při abstinenci pozorovat v řadě oblastí mozku, např. ve frontální mozkové kůře, insulární kůře, hippokampu a mozečku. Pozitivní změny v mozku byly pozorovány i u abstinujících závislých na metamfetaminu (Wang et al., 2021) i jiných látkách.

Praktické poznámky

  1. Kognitivní funkce závislých osob jsou na počátku abstinence zhoršené. To je třeba brát v úvahu při psychoterapii a nabízet spíše snadné a jednoduché postupy.
  2. Závislým pacientům často říkáme, že alkohol a jiné drogy působí jako „množírna problémů“. Původní problémy zůstaly a k nim přibyly ještě další včetně možného poškození mozku.
  3. Závislé pacienty je užitečné informovat, že stav jejich mozku se při abstinenci patrně výrazně zlepší. Posiluje to naději a motivaci.
  4. Zlepšení kognitivních funkcí napomáhá i přiměřená tělesná aktivita, jako chůze nebo jóga (Nešpor a Csémy, 2006).
  5. Na webu drnespor.eu jsou volně ke stažení svépomocné materiály pro lidi s návykovými nemocemi a jejich příbuzné.

MUDr. Karel Nešpor, CSc.

Literatura
Daviet R, Aydogan G, Jagannathan K et al. Associations between alcohol consumption and gray and white matter volumes in the UK Biobank. Nat Commun. 2022;13(1):1175.
Nešpor K, Csémy L. Psychotropní účinky tělesné aktivity. Praktický lékař 2006, 86(11):672.
Parvaz MA, Rabin RA, Adams F, Goldstein RZ. Structural and functional brain recovery in individuals with substance use disorders during abstinence: A review of longitudinal neuroimaging studies. Drug Alcohol Depend. 2022; 232:109319.
Wang TY, Fan TT, Lappin JM, Li XD, Zhao YM, Wu P, Shi J, Bao YP, Lu L. Cognitive improvement among abstinent methamphetamine users: A 2-year prospective longitudinal study. Am J Addict. 2021 30(6):543-551.



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

30
rakousko2011-22
img_3655
19_zahajeni_2609-125...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.