Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Letos poprvé zasedala Rada vlády pro seniory a stárnutí populace (TZ)

Letos poprvé zasedala Rada vlády pro seniory a stárnutí populace (TZ)

P oprvé v letošním roce zasedala Rada vlády pro seniory a stárnutí populace. Mezi hlavní body zasedání patřily informace o práci na navazujícím strategickém materiálu politiky stárnutí na období 2018 až 2022 či souhrnná zpráva o plnění Národního akčního plánu Alzheimer.

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová představila hlavní legislativní změny a plány v oblastech, které se dotýkají seniorů. Konkrétně se jednalo o systém nepojistných sociálních dávek a lékařskou posudkovou službu (LPS). Dávky je potřeba zjednodušit a LPS zrychlit, uvedla ministryně Němcová a doplnila, že současná vláda hodlá pokračovat v diskusi nad důchodovou reformou.

Se zástupci Ministerstva dopravy a Ministerstva pro místní rozvoj byly probírány další body sleva jízdného pro seniory a sociální bydlení. Představitelé z odboru rodinné politiky a politiky stárnutí Ministerstva práce a sociálních věcí pak přítomné seznámili s aktuálním stavem strategického dokumentu přípravy státu a společnosti na stárnutí a dalšími aktivitami ministerstva pro seniory.

Rada vlády pro seniory a stárnutí populace je složena ze zástupců veřejné správy (ministerstev, Poslanecké sněmovny a Senátu), institucí (odborů, zaměstnavatelských svazů, Asociace krajů, Svazu měst a obcí, zástupců zdravotních pojišťoven), zástupců seniorských organizací (Život 90, Senioři ČR, Rada seniorů ČR) a odborníků (lékařů, zástupců poskytovatelů sociálních služeb a neziskového sektoru). V diskusích se tak setkávají pohledy politické, koncepční, odborné i znalosti a zkušenosti lidí přímo z terénu, kteří se se seniory a jejich problémy setkávají každý den. Znovu by se Rada měla sejít v září letošního roku.

Vladimír Řepka
tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení
Ministerstva práce a sociálních věcí


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

41_1soutezni_den_270...
P6231604
P5303047
img_9266
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.