Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Rakovina hlavy a krku - lidé provázející příznaky podceňují (Ordinace.cz)

Rakovina hlavy a krku - lidé provázející příznaky podceňují (Ordinace.cz)

T ento typ rakoviny je ročně diagnostikován u 1 500 mužů a 430 žen. Je tak desátým nejčastěji se vyskytujícím typem rakoviny v ČR, přičemž počet nových případů se mezi lety 2000 a 2010 zvýšil u mužů o více než 11 %, u žen dokonce o téměř 37 %!*) Vzniku tohoto nádorového onemocnění jednoznačně napomáhá zejména kouření, nadměrná konzumace alkoholu a v posledních 20 letech také infekce lidským papilomavirem HPV, který je více známý jako původce rakoviny děložního čípku.

Pojem rakovina hlavy a krku zahrnuje nádorové postižení rtů, dutiny ústní, hrtanu, hltanu, slinných žláz, nosohltanu a dutiny nosní.
„Většině nádorů hlavy a krku lze předcházet, v první řadě omezením kouření. V zemích s úspěšnými protitabákovými opatřeními, jako je výrazné zdanění tabákových výrobků a absolutní zákaz kouření ve veřejném prostoru, dochází k výraznému poklesu výskytu onkologických onemocnění, zejména rakoviny plic a také rakoviny hlavy a krku,“ říká prof. Jan Klozar z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku z FN Motol.

Asi 70 % nádorů ústní části hltanu (orofaryngu) je způsobeno infekcí HPV

V ČR došlo v poslední sledované dekádě k jejich suverénně nejvýraznějšímu nárůstu – počet nově diagnostikovaných karcinomů orofaryngu se téměř zdvojnásobil!*) Infekce virem HPV se často spojuje s rizikovým sexuálním chováním (orální sex) a obecně s postupným uvolňováním sexuálních tabu v několika posledních dekádách. Účinnou prevenci představuje očkování, a to nejen dívek v souvislosti s karcinomem děložního hrdla, ale také chlapců.

„Vzhledem k dosavadnímu vývoji výskytu nádorů bude již v dohledné době rakovina hlavy a krku způsobená virem HPV větší problém než karcinom děložního hrdla. Ostatně i z pohledu tohoto karcinomu je výhodné proočkovat obě pohlaví,“ vysvětluje prof. Klozar. V některých zemích, například v Austrálii, se již přistoupilo k plošnému očkování nejen děvčat, ale také chlapců – ty lze u nás také očkovat, ovšem bez úhrady z veřejného zdravotního pojištění.

Včasná návštěva lékaře může výrazně zlepšit šance pacientů na přežití

Bolestivý jazyk, nehojící se vřed v ústech, červené či bílé skvrny v ústech, dlouhotrvající chrapot, bolest v krku, bolest či potíže při polykání, bulka na krku, jednostranná nosní neprůchodnost, krvácivý výtok z nosu – pokud některý z těchto příznaků trvá více než tři týdny, je na místě vyhledat lékařskou pomoc.

„Rakovina hlavy a krku je často diagnostikována a léčena až v pozdních stádiích, protože pacienti přicházejí k lékaři pozdě. Přitom pokročilost nádoru je nejvýznamnějším negativním prognostickým faktorem. V České republice se bohužel nedaří tento trend nijak obracet a zastoupení nejzávažnějšího stádia stále prudce roste,“ podotýká MUDr. Břetislav Gál, PhD., přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ve FN u sv. Anny v Brně a doporučuje: „zejména včasná návštěva lékaře, stanovení správné diagnózy a brzké doporučení ke specialistovi může výrazně zlepšit šance pacientů na přežití.“

Příznaky zhoubných nádorů hlavy a krku
  • ztížené dýchání nosem („ucpaný nos“), pocity nedostatku dechu
  • změna hlasu, chrapot
  • bolest při polykání, pocit váznutí sousta, pocity cizího tělesa v krku
  • zápach z úst, uvolňování zubů
  • krvavá sekrece z nosu a úst
  • nehojící se boláky na rtech a v ústech v oblasti jazyka, dásní a vnitřní strany tváří
  • špičkou jazyka lze někdy v dutině ústní zjistit „bulku“
  • zvětšení mízních uzlin na krku (hmatná tuhá „bulka“ na krku)
  • vyklenutí na tváři, bolest v oblasti ucha, vyklenutí v oblasti oka
  • nevysvětlitelný váhový úbytek
Tyto všechny potíže mohou, ale nemusí, signalizovat přítomnost nádorového onemocnění. Každopádně je nutné při těchto příznacích vyšetření lékařem.
Pozitivní myšlení mi pomohlo vypořádat se s diagnózou rakoviny
Štěpán KmentZkušenosti s tímto hrozivým typem onemocnění má i bývalý dětský herec Štěpán Kment. Ten si před necelými třemi roky objevil na krku bulku a s návštěvou lékaře naštěstí neotálel. Vyšetření ukázalo, že jde o zhoubný nádor.

„Bylo mi 45 let, ale svět se mi nezhroutil, místo sebelítosti jsem se snažil udržet si kladný přístup k životu. Když jsem se dozvěděl, že jsem pacient s rakovinou hlavy a krku, můj život se nijak zásadně nezměnil. Co se změnilo, byly jednotlivé dny a jejich náplň – řídil jsem se radami lékařů, víc jsem se soustředil na osobní disciplínu a pozitivní myšlení, které jsem vždycky měl a stále mám. To mi pomohlo vypořádat se s diagnózou rakoviny,“ svěřuje se nyní již uzdravený Štěpán Kment.

*) Reference: Mužík J. a kol.: Aktuální stav a trendy epidemiologie zhoubných nádorů hlavy a krku v České republice, Institut biostatistiky a analýz, Brno, 2014

Zdroj: www.rakovinahlavyakrku.cz


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

Olympiada_v_Sizuoka1
v-dolina2011-26
socialni-podnik03
v-dolina2010-19
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.