Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Devět způsobů, jak využívat deník

Devět způsobů, jak využívat deník

P saní deníku je snadno dostupné a deník lze využívat mnoha užitečnými způsoby. Věcný deník: Deník tohoto typu vypadá následovně: „Vstával jsem 6:30, v 6:45 jsem cvičil a v 7:30 se nasnídal.“ I takto vedený deník má svoji cenu. Procvičí se tak paměť, soustředění a vyjadřovací schopnosti. Pro zaznamenávání událostí se skvěle hodí počítač. Od roku 2000 si do jednoho textového souboru zapisuji termínované úkoly a různé akce. Díky tomu snadno zjistím, co jsem kde přednášel třeba před deseti lety.

Emoční deník se soustřeďuje na zaznamenávání emocí. Používá se při léčení psychosomatických a návykových nemocí i jako nástroj sebepoznání. Navíc se tak zlepšuje sebeovládání. Ovládat můžeme jen to, co si uvědomujeme. Takový deník pomáhá lépe pochopit, jaké podněty vyvolávají bažení nebo silné emoce. Řekněme, že někoho četba určitých novin rozzuří do té míry, že mlátí do stolu, ačkoliv stůl za nic nemůže. Uvědomí si to a oné tiskovině se příště vyhne. Podobně si lze za pomocí deníku zřetelněji uvědomit, co usnadňuje střízlivost nebo zlepšuje náladu.

Deník k posílení motivace: Naši střízliví přátelé používají deník, aby posílil své odhodlání ke střízlivosti. K tomuto účelu se skvěle hodí začátek deníku, který vznikal během pobytového léčení. Může tam být napsáno roztřeseným písmem např.: „Dnes je čtvrtek, aspoň myslím. Nevím, co mám psát. Mám absťák a bolí mě hlava. Ach, jo.“

Deník pro posílení sebevědomí: Do tohoto typu deníku si člověk zapisuje, co se mu během dne podařilo, co zvládl a co ho potěšilo. Užitečný je zejména pro ty, kdo mají sklon ke smutku nebo sebepodceňování. Zápis v deníku může vypadat např. takto: „Povedla se mi dobrá polévka. Kam se na ni hrabe ta ze sáčku. Jo, a taky jsem vyprala a zalila kytky. A ještě jsem se byla projít. To mi fakt zvedlo náladu.“

Psaní deníku a psychoterapie: Deník vhodně doplňuje psychoterapii a může ji někdy do jisté míry nahradit. S pomocí deníku se lze nacházet chyby svého myšlení a korigovat je. V našem slangu mluvíme o „opravování myšlenkových zmetků“.

Deník pro lepší vztahy: Dlouhodobé psaní deníku zlepšuje vyjadřovací schopnosti. Člověk je díky tomu schopen lépe projevit myšlenky a pocity. Při psychoterapii se často stává, že někdo napíše něco citlivého nejdříve do deníku, a až později o tom hovoří s terapeutem nebo skupinou. Deník také pomáhá větší objektivitě. Řekněme, že mě někdo nazve oslem. Při psaní deníku si uvědomím, že se mi to ani trochu nelíbilo. Podívám se do zrcadla. Žádná sláva to není, ale jako osel nevypadám. Asi ten člověk špatně vidí.

Deník pro tvořivost: Některé nápady a inspirace jsou plaché a snadno uletí. Čekání ve frontě na poště není vhodné místo na redigování sbírky básní. Letmý nápad nebo postřeh se ale dá zaznamenat i v této situaci. Deník je možné vyzdobit obrázky, básněmi, kresbami, schématy atd. Jestli jste Leonardo da Vinci, přinese váš deník rodině značný finanční prospěch.

Deník pro správná rozhodnutí: Do deníku můžeme napsat výhody a nevýhody určitého rozhodnutí včetně dlouhodobých následků. Někdy to bude stačit, jindy bude třeba se ještě s někým poradit. V tom případě pomůže deník problém lépe formulovat.

Deník kamarád: Váš milý deník na vás má vždy čas. Terapeut, příbuzní a přátelé mohou být na dovolené, deník dovolenou nepotřebuje. Ochotně se s vámi vypraví na cesty, ať pojedete do Loun nebo Himalájí. Je to nenápadný, trpělivý a diskrétní společník.

Možné problémy
  • Psaní deníku vyžaduje gramotnost. Jestli jste tento text dočetli až sem, nebude to váš problém.
  • Deníček je dobré mít zamčený nebo schovaný. A co když ho přesto někdo najde? Bude za to potrestán luštěním vašich zápisů a nejspíš toho brzy nechá.
  • Psaní deníku někdy oživí bolestné vzpomínky. Kdyby k tomu došlo, tak deník sklapněte a vytřete podlahu.
  • Přílišné zaobírání se vnitřním světem formou deníku není vhodné např. v situaci, kdy se vám připaluje oběd.

MUDr. Karel Nespor, CSc.


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

septik2
77_2soutezni_den_290...
16-opava-jakartovice
hipo3
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.