Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Příspěvek pro zaměstnavatele, a další... (NRZP)

Příspěvek pro zaměstnavatele, a další... (NRZP)

V ážení přátelé, minulý týden schválila Poslanecká sněmovna ve třetím čtení zvýšení příspěvku pro zaměstnavatele zaměstnávající více než 50 % osob se zdravotním postižením. Příspěvek se zvyšuje podle § 78, odst. 2, zákona č. 435/2004 Sb., z částky 8000,- korun na 8 800,- korun. Tato částka je určena na úhradu mzdových prostředků zaměstnanců se zdravotním postižením.

Je to tak, že tato částka nesmí dělat více než 75 % mzdových nákladů. Dále se zvyšuje částka na režijní výdaje, spojené se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením z 2000,- korun na 2700,- korun. Konkrétně se jedná o § 78, odst. 3, zákona o zaměstnanosti. Zákon nyní bude projednávat Senát a po té jej ještě musí podepsat prezident republiky. Dnešním schválením tohoto návrhu je prakticky jisté, že novela zákona o zaměstnanosti vyjde ve sbírce zákonů do 31. 3. 2016, a to znamená, že zvýšení uvedených částek bude moci být použito zaměstnavateli zaměstnávající více než 50 % OZP již za I. čtvrtletí 2016. Tyto změny prosazovala NRZP ČR společně s Asociací zaměstnavatelů zdravotně postižených, Komorou zaměstnavatelů zdravotně postižených a dalších subjektů, a to v souvislosti se zvýšením minimální mzdy příjemcům invalidních důchodů z 8000,- korun na 9300,- korun.

Zákon o sociálních službách

V úterý 26. ledna 2016 je na jednání Poslanecké sněmovny na pevno zařazena k projednání novela zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. To je zákon, kterým se mimo jiné zvyšuje příspěvek na péči o 10 % ve všech stupních.

PnP v I. stupni formou poukázek

Z kuloárových jednání jsme zjistili, že někteří poslanci chtějí prosadit, aby příspěvek na péči v I. stupni byl vyplácen pouze ve formě poukázek na sociální služby. Již jsme s některými poslanci jednali a upozornili jsme je, že tento návrh by zásadním způsobem změnil filozofii poskytování příspěvku na péči, který umožňuje, aby si občan sám a svobodně rozhodl formu poskytování pomoci. Zároveň by způsobil řadu problémů lidem v těch místech, kde není dostupná pečovatelská služba, nebo jiné služby. Tito lidé používají příspěvek na péči tak, že jim někdo uvaří, uklidí, případně vypere. Je zřejmé, že se jedná o lobby poskytovatelů sociálních služeb, kteří si myslí, že takto si zajistí pravidelný příjem a zároveň se může jednat i o snahu státu ušetřit nějaké peníze. Podle informací, které jsou k dispozici, tak někteří zákonodárci se domnívají, že se takto ušetří prostředky, protože řada lidí nebude uplatňovat nárok na příspěvek na péči v I. stupni. Je to velmi zvláštní uvažování, protože pokud člověk potřebuje pomoc a je indikován na I. stupeň příspěvku na péči, tak je nesmyslné vytvářet bariéry a zábrany v přístupu k pomoci. Konkrétní pozměňovací návrhy budou vzneseny až na jednání Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny a dále případně ve druhém čtení zákona.

Vážení přátelé, bude dobré, když oslovíte svoje poslance a budete jim vysvětlovat nesmyslnost a neuváženost takového pozměňovacího návrhu, pokud by byl podán. NRZP ČR připraví argumentaci, proč by byl takový návrh těžko realizovatelný. Tuto argumentaci pošleme jak poslancům, tak i Vám.

Přeji Vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rakousko2011-07
img_9120
p1140801
PA062161
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.