Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Připomínky k návrhu Pečovatelského volna po připomínkách (NRZP)

Připomínky k návrhu Pečovatelského volna po připomínkách (NRZP)

V ážení přátelé, v příloze Vám posílám návrh Ministerstva práce a sociálních věcí na zavedení dlouhodobého pečovatelského volna, a to až po dobu 6 měsíců.

Zaměstnavatel by byl povinen takové volno poskytnout a zaměstnanec by měl mít zvýšenou ochranu při návratu do práce po skončení pečovatelského volna. Po dobu pečovatelského volna by měla pečující osoba, která je účastna nemocenského pojištění, nárok na dávku z nemocenského pojištění, pracovně nazvanou dlouhodobé ošetřovné. Od „krátkodobého“ ošetřovného, které náleží po dobu až 9 nebo až 16 prvních kalendářních dnů potřeby ošetřování, by se dlouhodobé ošetřovné lišilo v podmínkách nároku. U dlouhodobého ošetřovného by se vyžadovala náhlá změna zdravotního stavu vyžadující hospitalizaci po určitou dobu s prognózou trvání ošetřování po propuštění z lůžkového zdravotnického zařízení po dobu alespoň 30 dnů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovalo záměr nové úpravy, který musí být zaslán ke konzultaci vybraným odborným a zainteresovaným subjektům ještě před zpracováním zásad navrhované úpravy. Obracím se na Vás s žádostí o Vaše připomínky na zavedení takového opatření a připomínek k připojenému materiálu. V předloženém materiálu jsou u řady návrhů navrhovány varianty úprav, například u vymezení okruhu pečujících osob, u doby trvání dlouhodobého ošetřovného (3 nebo 6 měsíců). Každá varianta má jiný dopad na náklady, administrativní náročnost, na zaměstnavatele apod.

Prosím Vás o vaše vyjádření nejdéle do 8. prosince 2015. Vaše připomínky zasílejte na email Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript .

Přeji Vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

m-r-polsko2011-11
v-dolina2010-13
p1140742
priprava2011-07
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.