Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Jste kuřák, zapomeňte na lázně (Ordinace.cz)

Jste kuřák, zapomeňte na lázně (Ordinace.cz)

M ám řadu let potíže se žaludečními vředy a chtěl jsem zkusit lázně. Můj praktický lékař mi ale odmítá vůbec vystavit poukaz, prý proto, že jsem kuřák a pojišťovna by mi pobyt neschválila. Je to snad součást sílícího boje proti kouření?

Lékař, který nepředepíše kuřákovi lázně na léčbu žaludečních vředů, postupuje zcela správně, a to z právního i odborného medicínského pohledu. Kouření je v tomto případě skutečně kontraindikací lázeňské léčby, tedy důvodem, proč ji nemůžete absolvovat. Se sílícím bojem proti kouření to nemá co dělat. Každý navrhující lékaři musí postupovat podle platné legislativy a zdravotní pojišťovny, resp. jejich revizní lékaři při schvalování návrhů lázeňské léčebně rehabilitační péče kontrolují dodržování stanovených podmínek.

Pravidla pro poskytování této péče jsou určena zákonem o veřejném zdravotním pojištění, konkrétně jeho přílohou č. 5 Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči. Ten stanoví nemoci, u nichž lze lázeňskou léčebně rehabilitační péči poskytnout, způsoby poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče pro jednotlivé indikace, délku základního i opakovaného léčebného pobytu pro jednotlivé indikace, četnost opakovaného léčebného pobytu, možnost prodloužení pobytu a další odborná kritéria vztahující se k jednotlivým indikacím.

Zákonem dané podmínky jsou pak doplněny vyhláškou MZ ČR č. 2/2015 Sb., která stanoví odborná kritéria pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče, indikační předpoklady a kontraindikace, obory specializace doporučujících lékařů, indikační zaměření lázeňských míst atd.

Vaše zdravotní problémy by patřily podle indikačního seznamu do skupiny III – nemoci trávicího ústrojí, III/1 – Chronické a recidivující onemocnění žaludku a střev s maldigestivními příznaky přetrvávajícími při standardní farmakoterapii. Ve zmíněné vyhlášce je však uvedeno, že závislost na nikotinu je kontraindikací pro lázeňskou péči u některých chorob ze skupiny nemocí trávicího ústrojí. Je tomu tak právě u indikace III/1 a také u III/2 – Stavy po operaci žaludku, dvanáctníku, jícnu a střev s postresekční symptomatologií endoskopicky ověřenou. Váš lékař vám tedy lázeňskou léčbu skutečně navrhnout nemůže, pokud budete kouřit nadále.

Doplňme ještě, že závislost na nikotinu je rovněž kontraindikací lázeňské léčebně rehabilitační péče u všech nemocí oběhového ústrojí, u nemocí z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (pozor, včetně diabetu!) a u nemocí dýchacího ústrojí. Toto omezení by se netýkalo jen lázeňské léčebně rehabilitační péče, která bezprostředně navazuje na hospitalizaci pro danou nemoc a je nedílnou součástí pooperační péče. Alespoň 12měsíční abstinence nikotinu je pak u některých indikací podmínkou pro opakovaný pobyt. U dětí a dorostu je závislost na nikotinu dokonce kontraindikací lázeňské léčby jako takové.

Ordinace.cz


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_1226
krajsky-odborn15
p1140801
rakousko2011-14
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.