Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality TISKOVÁ ZPRÁVA (NRZP)

TISKOVÁ ZPRÁVA (NRZP)

N árodní rada osob se zdravotním postižením ČR považuje vyjádření pana prezidenta ve věci vzdělávání dětí se zdravotním postižením za nešťastné a nepřijatelné. Pan prezident pravděpodobně nemá dostatek informací o integraci dětí a studentů se zdravotním postižením do běžných škol.

Ve studijním roce 2013/2014 studovalo na mateřských, základních a středních školách celkem 1 615 079 žáků. Z tohoto počtu bylo 103 198 žáků a studentů se zdravotním postižením. Integrovalo se do běžného školství 53 861 žáků a studentů. To je více než polovina.

Vyjádření prezidenta republiky k inklusivnímu školství „děti jsou daleko šťastnější, když jsou zasazeny do rovnocenné komunity“ není pravdivé a neodpovídá realitě. Prezident dále uvedl, že je proti slučování handicapovaných dětí s nehandicapovanými v běžných školách. Toto vyjádření je v rozporu s Úmluvou OSN o právech osob se zdravotním postižením a s dalšími dokumenty, které byly přijaty na úrovni Evropské unie nebo Rady Evropy.  Prezident republiky by měl vysvětlit svoje slova a NRZP ČR by přivítala společnou schůzku s panem prezidentem, abychom mu mohli osvětlit, co znamená integrace osob se zdravotním postižením, a to nejen ve vzdělávání, ale i v dalších oblastech života. Pana prezidenta jsme již jednou požádali o schůzku, bohužel na naši žádost nereagoval.

V současné době se projednává novela školského zákona, která má dále zlepšit podmínky integrace žáků se zdravotním postižením ve vzdělávání. Naším cílem je umožnit co největšímu počtu dětí a žáků se zdravotním postižením navštěvovat běžné školy a účastnit se plnohodnotného vzdělávání. Segregace ve vzdělávání by nutně vedla k vytváření ghett osob se zdravotním postižením.

V Praze dne 15. 1. 2015

Mgr. Václav Krása
Předseda NRZP ČR


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6265918
cyklomaraton-k24-201...
62_vylet_2809-1406
14_zahajeni_2609-103...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.