Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Martin Zach – sportovec, moderátor

Martin Zach – sportovec, moderátor

M artin Zach je rodákem z Vrchlabí v Podkrkonoší. Už od mládí se věnoval sportu, konkrétně běžeckému lyžování. Tomu se věnoval závodně spoustu let, dokonce reprezentoval ČR. V roce 2009 se stal vítězem 10. ročníku prestižní soutěže Muž roku. O den později se mu na rybníku Kačák v rodném Vrchlabí změnil život.

Při exhibičních skocích na lyžích dopadl špatně do vody, poranil si páteř a ochrnul. Tím pro něj ale rozhodně život neskončil, naopak. Jak říká, začal ten nový a do všeho jde naplno.

Ač mu lékaři tvrdili, že bude schopen hýbat pouze hlavou, nevzdal se. Dřel, neustále dokola cvičil a po malých krůčcích se dostával k vysněnému vozíčku. Dnes znovu sportuje, posiluje, dělá adrenalinové sporty (potápění, slaňování na vozíku Nuselského mostu).

V květnu 2013 založil občanské sdružení Martina Zacha.

Jako první a jediné sdružení v České republice se věnuje moderním sportům jako je buggykiting, snowkiting a kiting. Tyto sporty chce přiblížit a rozšířit mezi handicapované lidi. Jedná o speciálně upravené „jízdní“ prostředky, které sami navrhují, vyvíjí, konstruují a testují podle potřeby a možností klientů. Jedná se o průkopnictví těchto sportovních odvětví.

  • Buggykiting - spočívá v jízdě na speciálně sestrojeném vozítku, buggy (též „bugina“ nebo „kitebuggy“), za využití tažného draka.
  • Snowkiting - Za použití tažného draka se jezdec uvádí do pohybu po sněhové pláni na lyžích či snowboardu.
  • Kiting (powerkiting) - je druh sportovní aktivity, při níž se používá tažný drak (kite, powerkite) k pohybu člověka po zemi, sněhu či vodě nebo k jeho zdvíhání do vzduchu. Drak je podobný menšímu padáku či křídlu pro paragliding.

Účastnil se také projektu bezBAR – je to putovní bar obsluhovaný vozíčkáři, který jezdí po festivalech, po akcích, nabízí drinky, dělá catering. Můžete jej navštívit na českých a moravských kulturních akcích, převážně na hudebních festivalech.



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

konf-bez-barier08
konf-bez-barier14
19
konf-bez-barier06
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.