Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Prales Mionší

Prales Mionší

P rales Mionší je nejznámější rezervace v Moravskoslezských Beskydech. Nachází se 9 km od Jablunkova mezi obcemi Dolní a Horní Lomná. Díky své rozloze, která je 169,7 hektarů, patří k největším pralesům v České republice. Nejvyšším bodem pralesu je vrch Úplaz, který se nachází v nadmořské výšce 949,6 m.

V pralese se nachází lesní porosty, louky, skalky a prameniska. Rovněž se zde žije velké množství zvířat.

Flóra v Mionší

V pralese Mionší rostou hlavně jedle a buky, dále javor klen, smrk, jasan ztepilý, javor mleč, jilm horský a třešeň ptačí. Některé stromy mají už 450 let, jejich obvod může být až 5,5 m a výška 45 až 60 m. Jsou obrostlé mechem a pod stromy se nacházejí kapradiny, keře a rostliny. Z keřů můžeme spatřit hlavně bez červený a zimolez černý. Z rostlin zase například kyčelnici cibulkonosnou, kyčelnici devítilistou, kyčelnici žláznatou, lilii zlatohlavou, netýkavku nedůtklivou a mnoho dalších. V pralese Mionší roste mnoho vzácných hub.

Fauna v Mionší

V pralese žijí vzácné druhy hmyzu, motýlů a 60 druhů měkkýšů. V okolí Mionší bylo zaznamenáno 110 druhů obratlovců. Z toho 5 druhů obojživelníků (mlok skvrnitý, čolek horský, skokan hnědý…), 4 druhy plazů (zmije obecná…), 73 druhů ptáků (puštík bělavý, datlík tříprstý, strakapoud bělohřbetý, holub doupňák, včelojed lesní, čáp černý, žluna šedá, vzácný tetřev hlušec…) a 28 druhů savců (rejsek horský, rys ostrovid, vlk, medvěd hnědý…).

Naučná stezka Mionší

V minulosti bylo možné prales navštívit s průvodcem. Lidé se však chovali nezodpovědně a prales ničili. Proto byl 1. ledna 1989 prales Mionší pro veřejnost uzavřen. To trvalo až do roku 2005. Tehdy byla otevřená nová stezka, která však již neprochází přes prales, ale vede jen částečně kolem pralesu. Přesto prohlídka stojí za to, protože zdejší nedotčená příroda je nádherná. Naučná stezka pralesem se otevírá sezónně od 1. června do 15. září. Její délka je 7 km a celkové převýšení je 330 m. Stezka patří mezi středně náročné, není vhodná pro kočárky a lidí se ztíženou pohyblivostí. Je pouze pro pěší. Na naučné stezce se nachází 10 informačních tabulí, které nás informují o pralese Mionší, o jeho historii a přírodě. Doporučuje se počítat, že nám bude trvat asi 3 hodiny, než stezku projdeme. Je povoleno chodit pouze a jenom po vyznačené stezce a není dovoleno vstupovat dovnitř pralesa. To je povoleno pouze s průvodcem ze Správy chráněné krajinné oblasti Beskyd. Ten, kdo chce vstoupit na toto chráněné území, musí mít k tomu patřičný důvod a musí mu být vystavené povolení.

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P5303044
Olympiada_v_Sizuoka2
rakousko2011-22
img_9063
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.