Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Inkontinence

Inkontinence

M očová inkontinence je samovolný únik moči. Způsobuje ji porucha funkce močového měchýře nebo svěrače. Většinou trápí starší lidi, protože u nich dochází věkem k ochabování svalů pánevního dna. Za vznik inkontinence často můžou porody přirozenou cestou, obezita, genetické předpoklady, špatná psychika, zácpa, chronický kašel a infekce močových cest.

Druhy močové inkontinence

  1. Stresová, ta je nejčastější a jedná se o únik moči, bez pocitu nucení na močení. To se může stát pří zvednutí těžkého břemene, kýchnutí, smíchu nebo kašli. Vzniká v důsledků oslabení močového svěrače nebo svalstva pánevního dna. Za její vznik může těhotenství, porody, menopauza u žen a chirurgické odstranění prostaty u mužů. Tento druh inkontinence se dá často odstranit cvičením.
  2. Urgentní, kde náhle vznikne intenzivní nucení na močení. Pacient chodí často močit a to přes den i v noci. Často bývá následkem jiného bakteriálního onemocnění. Rovněž střevní a neurologické problémy, roztroušená skleróza, mrtvice, poranění míchy a pánve můžou za vznik urgentní inkontinence.
  3. Smíšená inkontinence je kombinací obou předchozích.
  4. Inkontinence z přetékání vznikne, když dojde k poruše vypuzování močového měchýře a ten se nemůže úplně vyprázdnit. To se stává u nervového postižení u pacientů s cukrovkou, roztroušenu sklerózou, poraněním míchy a u mužů trpícími zvětšením prostaty.

Jak je se můžeme inkontinence zbavit

  1. Cvičením speciálních cviků, jako je vědomé stahování svěračů a zastavení proudu moči, se posilují ochablé svaly.
  2. Hormonální terapie, ta je určena hlavně ženám po menopauze. V tomto případě je inkontinence způsobená poklesem hladiny ženského hormonu a je zapotřebí ho dodat tělu pomoci čípku, tablet nebo krému.
Z počátku je únik moči jen v malém množství. Pokud se však problém začne stupňovat a nepříznivě  zasahovat do života, je zapotřebí vyhledat lékaře. A to i přes to, že je to nepříjemné a pacient se za problém většinou stydí. Lékař často pacientovi uleví od problémů.

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

narozky2
img_9218
rovna_prava_pro_vsec...
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.