Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Amazonka

Amazonka

A mazonka je nejvodnatější a nejdelší řekou na zemi. Nachází se v rovníkové oblasti Jižní Ameriky. Protéká pouze přes 3 státy (Peru, Kolumbie, Brazílie), ale její celé povodí zasahuje celkem do devíti zemí (Peru, Brazílie, Bolivie, Kolumbie, Ekvádoru, Venezuely, Guyany, Surinamu a Francouzské Gayany). Amazonka má tisíce přítoků velkých i menších. Měří 7 025 km a je nejdelší řekou světa, odvodňuje území o velikosti Austrálie. Zhruba polovinu své délky protéká největším světovým deštným pralesem o rozloze zhruba 6,5 miliónů km2, což je území větší než celá Evropa .

V posledních letech byly zničeny rozsáhlé plochy amazonské džungle honbou za dřevem a nerosty, odlesňováním půdy pro zemědělství. Se zánikem lesa zanikly i mnohé indiánské kmeny, které tam dosud žily. Přes veškerá varování ekologů celého světa ničení pokračuje dál. K záchraně povodí Amazonky, které je nepotřebným zdrojem vědeckých poznatků a doslova plícemi naší planety, je proto nutné podniknout urychleně účinné opatření.

Ústí Amazonky dosahuje délky přes 200 km. V ústí řeky se nachází několik ostrovů, z nichž jeden je velký jako je Evropský stát Švýcarsko. O řece Amazonce víme, že se vlévá do Atlantského oceánu.

Nejdůležitější přístavy:
Belém, Manaus… Amazonka je dostatečně hluboká na to, aby se po ní mohly plavit námořní lodě až do Manausu vzdáleného 1 690 km od Atlantiku.

Zajímavosti:
Domky na řece jsou stavěny na kůlech, a to z jednoho prostého důvodu. Atlantický oceán má vliv na výšku hladiny v řece. V Amazonce se projevuje příliv a odliv, tudíž v době, kdy nastává příliv, by byly domy zatopené.

Živočichové žijící v Amazonce:
V řece žije mnoho druhů živočichů. Žije v ní 500 typů sumečků, dále v ní žijí Delfinovci Amazonští, jsou příbuzní mořských delfínů, rozdíl je, že tento druh je mrštnější než delfíni mořští. Dále zde žijí leguáni, kteří jsou největší na světě, mohou dosáhnout délky až 1,8 m a váží zhruba 13 kg. Tyto ještěrky žijí na stromech, ale v případě nebezpečí se mohou skrýt pod vodou, kde zadrží dech a zůstávají nehybní. Žije zde víc než 2000 druhů ryb. např. tetry skaláry, električtí úhoři a nejznámějšími jsou piraně. Tyto ryby mají na délku pouhých 30 centimetrů, ale zuby mají ostré jak žiletky a loví v hejnech. Většinou se vrhnou na savce, který je buď nemocný, starý nebo raněný a během několika minut ohlodají tělo až na kostru.

Arapaina – největší sladkovodní ryba, která je dlouhá 3 metry a váží 200 kg. Největším predátorem v této řece je kajman černý, který měří 4,6 metrů a napadá i člověka.

Amazonský prales

Deštné pralesy rostou obvykle blízko rovníku. Mohutné deště dávají zemi vláhu a tyto lesy jsou mimořádně husté. Tento prales je největší na světě, zabírá plochu větší než je celá Evropa. Měří 7 miliónů čtverečních kilometrů a táhne se od spodních svahů And až k atlantickému pobřeží Brazílie.

Využití Amazonky: státy Kolumbie, Ekvádor a Brazílie.

Jana Macková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_1010
24_zahajeni_2609-145...
img_3650
57_vylet_2809-1106
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.