Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Obřízka

Obřízka

M užská obřízka je zákrok, kdy se chirurgicky odstraní (amputuje) předkožka, která překrývá žalud penisu. Obřízka je částečná, nebo úplná. Obřízku podstoupila přibližně čtvrtina všech mužů. Za samozřejmost se považuje v afrických zemích, u muslimů a u židů. V USA bylo v roce 2009 obřezáno přibližně 75 % mužů a ve Velké Británií přibližně 12 %.

Obřízka u mužů se provádí z náboženského nebo zdravotního důvodu. Obřízka z náboženského hlediska je rituál, kdy muž vstupuje do další etapy života. Většinou se provádí za plného vědomí bez použití přípravku proti bolesti. Muslimové zastávají názor, že chlapec nedospěje v muže, pokud mu není provedená obřízka. Tím, že tento zákrok podstoupí, ukazuje, že je schopen začít žít plnohodnotný život. Židé provádějí obřízku, protože zastávají názor, že obřezaný muž má potřebu sexu menší než neobřezaný. Zároveň obřízka slouží k odlišení od pohanských národů. Provádí se v synagoze, za přítomností rodiny a známých.

Obřízka ze zdravotního hlediska

  • Při léčbě fimózy. To je, když nejde předkožku volně přetáhnout přes žalud penisu. Někdy postačí léčba s pomocí steroidních mastí. Pokud mast nepomůže, je nutná obřízka. Tento problém je vhodné vyřešit ještě v dětství.
  • Dále je obřízka nutná při parafimóze, kdy dojde k zaškrcení údu. To se lehce stane při přetahování předkožky přes žalud. Pokud je penis zaškrcený déle než 4 hodiny, hrozí odumření a amputace žaludu nebo celého penisu.
  • Důvodem k obřízce může být i plíseň nebo zánět vnitřní předkožky a žaludu.
Mužská obřízka rovněž ovlivňuje kvalitu sexuálního života a zvětšuje hygienu pohlavních orgánů. Sexuální život se většinou po obřízce zlepší.

Obřízka přináší i zdravotní rizika a to zejména nebezpečí zánětu, který může být příčinou deformace penisu. Ten je potom nutné amputovat a hrozí i smrt. Odborníci uvádějí, že tato rizika jsou výjimečná.

Ženská obřízka je amputace vnějších pohlavních orgánů a jejich zmrzačení. Pro ženu nemá žádný zdravotní přínos, naopak obřezané ženy po obřízce hodně krvácejí a mají problémy s močením. Později hrozí infekce, bolestivost pří sexu, neplodnost nebo problémy při porodu a nebezpečí, že se narodí mrtvé dítě.

Provádí se především v západní, východní a severovýchodní Africe a částečně na území Středního východu. Odborníci odhadují, že takto zmrzačených žen žije přibližně 92 milionů v Africe. Celkem je asi 140 milionů obřezaných žen na světě. Nástroje, kterými se provádí obřízka, jsou většinou nesterilní. Jsou to žiletky, nůžky nebo střepy skla. Obřízka se provádí u dívek ve věku mezi 4 až 12 roky. Je prováděna většinou za přítomnosti matky dítěte.

Ženská obřízka se dělí na:
  • Sunna cirkumcize. To je odstranění předkožky klitorisu.
  • Klitoridektomie. V tomto případě se odstraní celý klitoris a malé pysky. Poševní vchod se nesmí porušit.
  • Faraónská obřízka. Jedná se o odstranění klitorisu, malých i velkých pysků. Rána se pak zašije a nechá se jen malý otvor pro močení a menstruaci. Často se k tomu použijí trny. To však není konec utrpení. Během svatební noci se musí zašitá část znovu naříznout.
Proč se provádí ženská obřízka?
Důvody k ženské obřízce jsou většinou kulturní. Bible ani Korán ženskou obřízku nevyžadují. Po obřízce se žena stává podle tradice plnohodnotná, přitažlivější. Hlavním důvodem je však to, že žena po obřízce má sníženou potřebu sexu (v mnohých případech je sex pro ženy trvale nepříjemný a bolestivý) a tak nedojde k předmanželskému nebo mimomanželskému styku.

Ženská obřízka je provedena na mladých dívkách a je to rozhodnutí rodiny, nikoliv její. Protože při obřízce dojde k nenávratnému zmrzačení pohlavních orgánů, jedná se proto o porušení lidských práv žen a dívek.

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_0957
rovna_prava_pro_vsec...
septik2
konference-karvina04
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.